Energetikos ministerija: įmonių prijungimas prie elektros tinklų kitąmet sutrumpės

Bendrovių prijungimas prie elektros tinklų nuo kitų metų turėtų šiek tiek sutrumpėti - energetikos ministras patvirtino tai numatančią tvarką.

Taip pat nustatyta, kad apskaitos prietaisai turi būti įrengiami iš karto, kai tik baigiami rangos darba, nelaukiant, kol bus gauta šiuo metu privaloma Valstybinės energetikos inspekcijos išduota pažyma.<br>V.Balkūno nuotr.
Taip pat nustatyta, kad apskaitos prietaisai turi būti įrengiami iš karto, kai tik baigiami rangos darba, nelaukiant, kol bus gauta šiuo metu privaloma Valstybinės energetikos inspekcijos išduota pažyma.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2017, 10:18 AM, atnaujinta Aug 29, 2017, 10:27 AM

Anot Energetikos ministerijos, nuo 2018 metų, tais atvejais, kai prijungimo paslaugos išlaidos neviršys 35 tūkst. eurų (be PVM) ir parinktas ESO rangovas, o klientas pageidauja darbų projektą ir sąmatą parengti pats, prijungimo terminas sutrumpėtų nuo 45 iki 40 kalendorinių dienų.

Tais atvejais, kai elektros įrenginių įrengimo ar rekonstravimo darbų projektą ir sąmatą parengia „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), prijungimas prie elektros tinklų trumpės nuo 85 iki 60 kalendorinių dienų.

„Mūsų tikslas, kad verslui paslaugos būtų teikiamos vis sparčiau, patogiau ir paprasčiau. Kartu tai leis stiprinti Lietuvos konkurencinį pranašumą ir patrauklumą, nes investicijų pritraukimui prijungimo prie elektros tinklų trukmė yra svarbus kriterijus“, - pranešime sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pagal naują tvarką nuo rugsėjo pirmos dienos vartotojams patiems nereikės rūpintis projektuotojo paieška ir projekto derinimu, be to, sutrumpės ir pats projektavimo laikas. Nustatyta, kad ne pats verslo vartotojas, o elektros skirstomųjų tinklų operatorius privalės rengti prijungimo prie elektros tinklų projektą, išskyrus atskirus atvejus.

Taip pat nustatyta, kad apskaitos prietaisai turi būti įrengiami iš karto, kai tik baigiami rangos darba, nelaukiant, kol bus gauta šiuo metu privaloma Valstybinės energetikos inspekcijos išduota pažyma.

Nuo 5 iki 3 darbo dienų trumpinamas ir prijungimo sąlygų išdavimo terminas tiems vartotojams, kurių elektros įrenginių leistinoji naudoti galia yra ne didesnė kaip 250 kW.

Liepos pabaigoje ESO skelbė pateikusi pasiūlymus, kaip sutrumpinti prijungimą prie elektros tinklų ir taip pagerinti Lietuvos poziciją Pasaulio banko kasmet sudaromame reitinge „Doing Business“.

„Doing Business“ reitinge pagal vieną iš šio jo rodiklių – „Prisijungimas prie elektros tinklų“ – Lietuva šiemet pakilo iš 58 į 55 poziciją. Vyriausybės programoje numatyta, kad Lietuva per ateinančius ketverius metus pagal šį rodiklį pakiltų iki 20-os vietos.

Vyriausybės programos priemonių plane nurodoma, kad iki 2018 metų pabaigos vartotojo prijungimo prie tinklų terminą ketinama sumažinti 25 dienomis iki 60 dienų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą