Lietuviai parodė, kaip taupyti šilumą daugiabučiuose

Lietuvos Nacionalinė pastatų administratorių asociacija (NPAA) Estijoje vykusioje IX Baltijos būsto konferencijoje kolegoms iš kitų Europos šalių įrodė, kad taupyti šilumą daugiabučiuose galima ir be grandiozinių renovacijos projektų bei valstybės paramos.

 Bendrovės „Mano Būstas“ generalinis direktorius V.Turonis IX Baltijos būsto konferencijoje pristatė jau 7 metus sėkmingai Lietuvoje veikiančią „5 žingsnių šilumos taupymo programą“.<br> Organizatorių nuotraukos.
 Bendrovės „Mano Būstas“ generalinis direktorius V.Turonis IX Baltijos būsto konferencijoje pristatė jau 7 metus sėkmingai Lietuvoje veikiančią „5 žingsnių šilumos taupymo programą“.<br> Organizatorių nuotraukos.
Estijoje vykusioje konferencijoje dalyvavo pastatų priežiūros ekspertai iš 9 Europos šalių. <br> Organizatorių nuotraukos.
Estijoje vykusioje konferencijoje dalyvavo pastatų priežiūros ekspertai iš 9 Europos šalių. <br> Organizatorių nuotraukos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2017, 11:46 AM

Rakverės (Estija) mieste vykusioje tarptautinėje konferencijoje dalyvavo pastatų priežiūros ekspertai iš 9 Europos šalių. Gerąja patirtimi, kaip taupyti šilumą daugiabučiuose, pasidalino ir NPAA priklausantis pastatų priežiūros lyderis Lietuvoje, bendrovė “Mano Būstas”.

„Šilumos taupymas senos statybos daugiabučiuose namuose aktualus ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse, kur klimatas pernelyg nelepina saulėtomis dienomis. Ten, kaip ir Lietuvoje, daugiausia vilčių senų namų gyventojai teikia renovacijai, tačiau ir be kompleksinio modernizavimo galima užtikrinti, kad žmonės daugiabučiuose gyventų šilčiau ir taupiau. Mes dar 2010 metais supratome, kad greičiausias būdas padėti gyventojams taupyti šilumą – skatinti juos diegti sąlyginai nebrangias, bet efektyvias priemonės, kurių visuma užtikrina mažesnius energetinių resusrų suvartojimus. Todėl ir sukūrėme „5 žingsnių šilumos taupymo programą“, kuria Lietuvoje jau pasinaudojo keli tūkstančiai daugiabučių namų“, – konferencijoje kalbėjo „Mano Būsto“ generalinis direktorius Vytautas Turonis.

Šilumos taupymo programą sudaro 5 esminiai elementai. Tai – gyventojų įsitraukimas, darbai, mažinantys šilumos nuostolius bendrose patalpose, šilumos punktų automatizavimas, šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas ir etapiniai daugiabučio modernizavimo sprendimai. Nors kiekviena atskirai įgyvendinta priemonė padeda taupyti energijos resusrus, tačiau geriausias rezultatas pasiekiamas įgyvendinus visą priemonių kompleksą.

V.Turonio teigimu, įgyvendinti „5 žingsnių šilumos taupymo programą“ be gyventojų įsitraukimo faktiškai neįmanoma. Mat kiekvienam darbui, kuris atliekamas bendrojo naudojimo patalpose, būtinas daugumos savininkų sutikimas. V.Turonis džiaugiasi, kad „Mano Būsto“ įmonių grupei priklausantys administratoriai sugebėjo išaiškinti gyventojams, kad diegti šilumą taupančias priemones tikrai verta.

Tai iliustruoja ir skaičiai – nuo programos pradžios daugiau nei 4 tūkst. daugiabučių namų buvo pakeisti laiptinių langai ir durys, sutvarkyti šilumos punktai, atnaujintos sistemos. Dar 200 daugiabučių išreiškė norą modernizuoti savo namus etapais. Pasak V.Turonio, gyventojai visada turi teisę ir galimybę rinktis – diegti šilumą taupančias priemones čia ir dabar, renovuoti namus etapais arba kompleksiškai.

„Konferencijos metu kolegos iš kitų Europos šalių klausė, kaip mums pavyko įtikinti daugiabučių namų savininkus imtis iniciatyvos ir diegti šilumą taupančius sprendimus. Nes ir kitose Rytų Europos šalyse daugiabučių gyventojai yra gana pasyvūs ir sunkiai priima sprendimus, susijusius su būsto atnaujinimu. Mes atsakėme, kad labiausiai gyventojus užkrečia geri pavyzdžiai. Nes kai sutvarkome vieną namą, šalia stovinčio daugiabučio gyventojai taip pat užsinori gyventi gražiai, šiltai ir taupiai“, – pabrėžė „Mano Būsto“ generalinis direktorius V.Turonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.