Dėl energijos tiekėjo kaltės susidariusios nepriemokos bus skaičiuojamos už du mėnesius

 

 Šiuo metu dar nėra vieningos tvarkos, pagal kurią apskaičiuojamos nepriemokos už suvartotą energiją, atsiradusios dėl energijos tiekėjo kaltės.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Šiuo metu dar nėra vieningos tvarkos, pagal kurią apskaičiuojamos nepriemokos už suvartotą energiją, atsiradusios dėl energijos tiekėjo kaltės.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2017, 3:05 PM

 Vyriausybė šiandien pritarė Energetikos ministerijos siūlymui nustatyti, kad nepriemokos už suvartotą energiją, kurios susidarė ne dėl vartotojo, o dėl energijos tiekėjo kaltės, galėtų būti skaičiuojamos ne daugiau nei už du mėnesius, neskaičiuojant delspinigių.

Jeigu siūlomoms Energetikos įstatymo pataisoms pritars Seimas, nauja tvarka įsigalios nuo gegužės mėnesio.

Šiuo metu nėra nustatyta vieninga nepriemokų už suvartotą energiją, kurios susidarė  dėl energijos tiekėjo kaltės, apskaičiavimo tvarka. Pavyzdžiui,  dėl gamtinių dujų tiekėjo kaltės ar apskaitos klaidų susidariusios skolos už suvartotą energiją gali būti išieškomos už 36 mėnesių laikotarpį, šilumos sektoriuje - už 2 mėnesius. Tuo metu elektros sektoriuje tokie laikotarpiai išvis nėra aiškiai reglamentuoti teisės aktuose.

„Aiškiai sureguliuota vartotojų atsiskaitymo su visais energijos tiekėjais tvarka užtikrins vartotojų teisių apsaugą, nes būtent jie yra silpnesnioji pusė, kai kyla ginčai tarp vartotojo ir tiekėjo. Taip pat nustatytas trumpas tik dviejų mėnesių laikotarpis, už kurį gali būti priskaičiuojamos nepriemokos, skatins energijos tiekėjus geriau atlikti jiems priklausančias funkcijas”, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Naujais Energetikos įstatymo papildymais ministerija siekia užkirsti kelią situacijoms, kai buitiniams vartotojams energijos tiekėjai pateikia sąskaitas už nepagrįstai ilgą laikotarpį, pavyzdžiui už penkerius metus.     

Energetikos įstatymo papildyme nurodoma, kad dėl energetikos įmonės veiksmų ar neveikimo susidariusi nepriemoka už suvartotą energiją  vartotojui gali būti skaičiuojama ne daugiau kaip už du mėnesius prieš einamąjį mėnesį, neskaičiuojant delspinigių. Tuo pačiu,  vartotojų permokos energijos tiekėjams už suvartotą energiją ar energijos išteklius bus skaičiuojamos už visą klaidingai skaičiuotą laikotarpį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?