Lenkai tikina, kad nori atominės elektrinės. Kokia yra kliūtis?

Ministras Krzysztofas Tchórzewskis Marijos radijui paaiškino, kodėl, nepaisant nuolatinių užtikrinimų, kad yra pasirengta tokiai investicijai, konkrečių priemonių ir toliau nesiimama, kad būtų pradėta statyti Lenkijos atominė elektrinė.

Ši elektrinė yra brangesnė už anglimis kurenamas.<br> Vizualizacija.
Ši elektrinė yra brangesnė už anglimis kurenamas.<br> Vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 10:44 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 10:55 AM

Interviu tėvo Rydzyko žiniasklaidai energetikos ministras Krzysztofas Tchórzewskis patikino, kad jo žinyba yra pasirengusi statyti Lenkijoje atominę elektrinę, rašo šios šalies žurnalas „Wprost“. Pagal jau parengtus finansinius ir verslo modelius, maždaug vieno tūkstančio megavatų energijos gamybos objektui finansuoti iš biudžeto reikėtų nuo 12 iki 16 mlrd. zlotų (2,85–3,80 mlrd. Eur). Ministro nuomone, tokia investicija turės įtakos Lenkijos energetikos strategijai artimiausius dešimtmečius. Žiniasklaidoje jau anksčiau pasirodė spekuliacijų dėl tokio objekto statymo vietos. Dažniausiai minimos vietos yra Liubatovo ir Kopalino gyvenvietės (Veiherovo apskritis) ir Žarnovecas (Pucko apskritis – šiaurės rytų Lenkijoje, Pamario vaivadijoje. Apskritis vakaruose ir pietvakariuose ribojasi su Veiherovo apskritimi, pietuose su Gdynės miestu. – Red.).

 „Ministerijos požiūriu: taip, bet vyriausybės požiūriu dar turiu išsamiai išdėstyti visus argumentus, nes tai taip pat yra finansavimo būdo nustatymo klausimas, – sakė K. Tchórzewskis. – Ši elektrinė yra brangesnė už anglimis kurenamas, todėl tai yra taip pat didelių Lenkijos įsipareigojimų prisiėmimas, tačiau galima pastebėti, kad valstybės prisiimdavo ir prisiima šiuos įsipareigojimus būtent dėl ​​energetinio saugumo ir dėl to, kad ši elektrinė neteršia aplinkos,

Žinoma, yra branduolinių atliekų saugojimo problema, tačiau Lenkijoje mes jau turime patirties šioje srityje: turiu galvoje ne tik  reaktorių Švierke (Branduolinių tyrimų institute 1975 metais sumontuotas ir perduotas eksploatuoti 10 MW galios reaktorius „Marija“, pavadintas Marijos Skłodowskos-Curie garbei ir veikiantis iki šiol, jo galia padidinta iki 30 MW. – Red.), bet, kalbant apskritai, branduolinė energija yra naudojama medicinoje, – sakė ministras.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.