Teisėja: „Vilniaus energijos“ bylos nagrinėjimas užtruko dėl vertimo į prancūzų kalbą

Vilniaus apygardos teismo teisėja Virginija Švedienė sako, kad buvusių Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos „Vilniaus energijos“ vadovų baudžiamoji byla, kurią teismas ketvirtadienį dėl senaties nutraukė – ilgai užtruko dėl bylos dokumentų vertimo, kaltinamųjų pareikštų daugybės prašymų bei nušalinimų, teismo proceso vertimo į prancūzų kalbą.

Ieškinys teismui pateiktas 2014 metų lapkričio 25 dieną, teisėjams buvo leista tris mėnesius susipažinti su jos medžiaga. Kaltinimai baudžiamojoje byloje buvo pareikšti buvusiems „Vilniaus energijos“ vadovams Andriui Janukoniui, Linui Samuoliui ir J. Sacrest'ui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ieškinys teismui pateiktas 2014 metų lapkričio 25 dieną, teisėjams buvo leista tris mėnesius susipažinti su jos medžiaga. Kaltinimai baudžiamojoje byloje buvo pareikšti buvusiems „Vilniaus energijos“ vadovams Andriui Janukoniui, Linui Samuoliui ir J. Sacrest'ui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2017, 12:35 PM

V. Švedienė, kuri kartu su kitais teisėjais trejus metus nagrinėjo bylą – joje buvę „Vilniaus energijos“ vadovai kaltinti sukčiavimu, dujų kainų manipuliavimu – BNS sakė, kad į prancūzų kalbą reikėjo išversti visus ekspertizės aktus, kuriais rėmėsi kaltinimas.

„Antras dalykas, kiekvienas sakinys tiesiogiai posėdyje buvo verčiamas į lietuvių kalbą. Be abejo, tai užėmė labai daug laiko, – BNS sakė teisėja.

Pagal įstatymus Lietuvoje teismo procesas vyksta valstybine lietuvių kalba, o jos nesuprantantiems verčiama į jo gimtąją kalbą. Vertėjo reikėjo vienam buvusiam „Vilniaus energijos“ vadovui, Prancūzijos piliečiui Jean'ui Sacrest'ui (Žanui Sakrestui).

Be to, pasak teisėjos, vienas vertėjas buvo nekompetentingas, todėl teismas negalėjo nagrinėti bylos toliau, reikėjo ieškoti kito vertėjo – tuo turėjo rūpintis teismas.

Ieškinys teismui pateiktas 2014 metų lapkričio 25 dieną, teisėjams buvo leista tris mėnesius susipažinti su jos medžiaga. Kaltinimai baudžiamojoje byloje buvo pareikšti buvusiems „Vilniaus energijos“ vadovams Andriui Janukoniui, Linui Samuoliui ir J. Sacrest'ui.

Viso proceso metu kaltinamieji ir jų gynėjai aktyviai reiškė prašymus, nušalinimus. Juos teisėjai turėjo svarstyti pasitarimų kambariuose, paskui vėl grįžti į posėdžių salę ir skelbti sprendimus dėl pareikštų prašymų.

„Prašymų ir nušalinimų buvo daug“, – pripažino teisėja.

Per trejus metus, kai byla buvo nagrinėjama, du teisėjai bei vienas prokuroras buvo nušalinti.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba 2014 metais skelbė įtarianti, kad neteisėtai manipuliuojant dujų įsigijimo kainomis, „Vilniaus energijai“ ir „Litesko“ bei šilumos vartotojams buvo padaryta beveik 3 mln. eurų žala.

Autorė: Ingrida Steniulienė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.