3 „ne“ šildymo išjungimui žiemą

Žiemiški orai reiškia ir didesnes sąskaitas už būsto šildymą, todėl žmonės nuolat ieško įvairių būdų sutaupyti. Radikaliausiems sprendimams ekspertai priskiria šildymo išjungimą ar sąmoningą per žemos temperatūros palaikymą ir rekomenduoja jokiu būdu to nedaryti žiemą: nei vos kelioms dienos, nei juo labiau savaitei ar ilgiau.

Radiatorius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Radiatorius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-01 12:08

„Sausį kaip tik sulaukėme tikros žiemos – prisnigo, paspaudė rimtesnis šaltukas, todėl būstai bei patalpos buvo šildomi intensyviau. Kartu žiema yra ir laikas, kuomet vykstama slidinėti arba į šiltus kraštus, todėl gali kilti pagunda pataupyti užsukus, arba iki minimumo sumažinus šilumą. Esą jei manęs nėra namie, tai ir būsto šildyti nėra reikalo. Tačiau taip daryti nepatartina dėl kelių svarbių priežasčių“, – teigia mineralinės vatos gamintojo „ROCKWOOL“ techninis vadovas dr. Andrius Buska.

Šąlančios sienos

Jeigu namuose nebūsite ilgiau, o už lango vidutinė oro temperatūra nesiekia 10 laipsnių, patalpos labai greitai atšals.

„Šildymo sezonas pradedamas gerokai anksčiau, nei ateina tikrieji šalčiai, tam, kad iki tikrųjų šalčių spėtų gerai įšilti sienos, o patalpų vidaus temperatūra taptų komfortiška. Tinkamai nešildant per sienas, ypač, jei jos prastai ar nepakankamai apšiltintos, iš patalpų ištraukiama šiluma, o pačios sienos irgi gali įšalti“, – sako A. Buska.

Neretai pasitaiko atvejų, kai peršalus sienoms sprogsta vandens vamzdžiai, radiatoriai, iš rikiuotės išeina katilai.

„Pagalvokite, kiek gali kainuoti vien situacijos sugrąžinimas į pradinę padėtį, jei taip nutiktų“, – sako A. Buska.

Drėgmė

„Sveikata turi būti svarbiausia. Higienos normose nurodoma, kad kambario temperatūra šaltuoju metų laiku turėtų siekti ne mažiau 18 laipsnių šilumos. Šaltame, nevėdinamame bute gali pradėti kauptis drėgmė, kuri apgadins sienas, lubas“, – teigia ekspertas.

Pasak jo, taip nutinka ant lubų ir sienų ėmus kauptis kondensatui. 

„Tokiais atvejais dėl drėgmės nusilupa dažai, prireikia kosmetinio remonto, o tam, kad patalpoje drėgmės lygis patalpoje normalizuotųsi, tenka įsigyti arba išsinuomoti specialius drėgmės surinkiklius. Nepamirškime ir to, kad į namus įsisukusio pelėsio apskritai labai sunku atsikratyti“,  – sako A. Buska.

Kaimynai

Jie ypač greitai pajunta, jei sienomis besiribojantis gretimas butas yra šaltas, nes jis ištraukia šilumą ir atitinkamai daugiau šildytis prireikia patiems.

„Jei gyvenate daugiabutyje, vadovaukitės solidarumo principu. Juk jei jūs nenorite mokėti daugiau, didesnės sąskaitos nenudžiugins ir kaimynų. Todėl neverta rizikuoti mandagiais santykiais ir kelti nepasitenkinimą. Jeigu planuojate ilgesniam laikui palikti namus, prieš išvykstant įjunkite ekonominį režimą. Be abejo, jeigu tam yra galimybė. Grįžę namo galėsite būti tikri, kad namuose nebus šalta. Jeigu sugalvosite išjungti šildymą tol, kol jūsų nebus, vėliau norint sušildyti atvėsusią patalpą ir pasiekti tinkamą temperatūrą, sunaudosite gerokai daugiau energijos“, – tvirtina A. Buska.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.