Seimo komitetas išklausys VSD atstovus apie „Nukem“ veiklą uždarant IAE

Parlamentinį tyrimą dėl neleistinos įtakos politiniams procesams tiriantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį planuoja išklausyti Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų informaciją apie Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo procesus.

Ignalinos atominė elektrinė. Nukem, kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ignalinos atominė elektrinė. Nukem, kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2018, 7:50 AM

„Klausimas susijęs su „Nukem“ veikla, Ignalinos AE uždarymu ir netesėta interesų grupių įtaka politiniams procesams“, – posėdžio išvakarėse BNS sakė parlamentinio komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Jis teigė, kad VSD atstovams numatoma skirti net du posėdžius, nes per vieną nebus spėta aptarti visų klausimų.

Seimas, be kita ko, NSGK yra nurodęs ištirti, „ar buvo grėsmę valstybės interesams keliančių atvejų, kuriais, siekiant paveikti situaciją strategiškai svarbiuose nacionaliniam saugumui ūkio sektoriuose, darytas neteisėtas poveikis valstybės institucijoms priimant sprendimus ar neteisėta įtaka politikams, politiniams procesams“.

IAE ir „Nukem Technologies“ sutartį dėl jėgainės uždarymo rangos pasirašė 2005 metais, vėliau, darbams vėluojant, ji buvo koreguojama, terminus vis atidedant. Branduolinio kuro saugykla pastatyta ir įrengta vėluojant 5-6 metus.

Iš pradžių „Nukem Technologies“ priklausė vokiečiams, bet 2009 metais ji parduota Rusijos branduolinės energetikos milžinės „Rosatom“ valdomai įmonei.

Pernai spalio viduryje parlamentas pavedė NSGK atlikti parlamentinį tyrimą dėl asmenų, verslo  subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Be įtakos strateginėms įmonėms komitetas dar aiškinasi, „ar palaikomais ryšiais su grėsmę valstybės interesams galinčiais kelti asmenimis buvo siekta daryti neteisėtą poveikį valstybės institucijoms priimant sprendimus ar neteisėtą įtaką politikams ar politiniams procesams“.

Šį tyrimą inicijavo pats NSGK vadovas, remdamasis ankstesniu tyrimu dėl tuometinio Socialdemokratų partijos frakcijos atstovo Mindaugo Basčio ryšių su Rusijos naudai dirbančiais asmenimis. Seime konstatavus, kad jo ryšiai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, M. Basčiui pradėtas apkaltos procesas. Konstituciniam Teismui konstatavus, kad M. Bastys sulaužė priesaiką, apkaltos procesas Seime bus tęsiamas prasidėjus pavasario sesijai.

Naujo tyrimo išvadas komitetas turi pateikti iki gegužės 1 dienos.

Autorė: Jūratė Skėrytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?