Suskystintų dujų teikėjams JAV pristatė regiono galimybes

Hiustone, JAV, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas dalyvavo Transatlantinio energetinio saugumo forume, kuriame jis pristatė Lietuvos ir regiono energetikos rinkų situaciją, tendencijas bei iššūkius.

Pernai Lietuvą pasiekė pirmieji SGD kroviniai iš JAV, kurie patvirtino, kad visos techninės sąlygos šio kuro importui yra tinkamos.<br>„Klaipėdos nafta“ nuotr. 
Pernai Lietuvą pasiekė pirmieji SGD kroviniai iš JAV, kurie patvirtino, kad visos techninės sąlygos šio kuro importui yra tinkamos.<br>„Klaipėdos nafta“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 11:58 AM

Forumo metu dėmesys skirtas energetinį saugumą regione užtikrinusiems projektams – Lietuvos ir Lenkijos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų veiklos ir perspektyvų apžvalgai. Taip pat kalbėta apie šių terminalų galimybes aprūpinti regiono vartotojus SGD iš alternatyvių JAV esančių dujų šaltinių.

2017 metais Lietuvą pasiekė pirmieji SGD kroviniai iš JAV, kurie patvirtino, kad visos techninės sąlygos šio kuro importui yra tinkamos, o ekonominiu aspektu JAV dujos turi visas galimybes sėkmingai konkuruoti Baltijos šalių rinkose.

Ministras pakvietė JAV SGD tiekėjus, kurie artimiausiais metais jau turės technines galimybes tiekti papildomus dujų kiekius, tiekti jas į Baltijos šalis ir Lenkiją. Tai ne tik užtikrins energetinį saugumą bei konkurencingesnes kainas vartotojams, bet ir atvers platesnes galimybes šių terminalų panaudojimui viso regiono mastu.

„Pasaulinė SGD rinka yra dinamiška ir nuolatos vystosi, o JAV SGD rinka šiuo metu išgyvena pakilimo laikotarpį. Neseniai įvyko skalūninių dujų revoliucija, kaip tik šiuo metu pradedami vystyti nauji SGD eksporto pajėgumai, kurie jau 2019-2023 m. turėtų sukurti didelę šio kuro pasiūlą iš JAV.

Privalome pasinaudoti atsiveriančiomis galimybėmis, todėl dabar tinkamiausias laikas megzti reikalingus kontaktus tam, kad vėliau juos galėtume paversti konkretesnėmis bendradarbiavimo formomis“, – teigė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Trečiajame Transatlantinio energetinio saugumo forume taip pat dalyvavo Lenkijos Vyriausybės specialusis įgaliotinis strateginei energetinei infrastruktūrai Piotr Naimski bei Lenkijos energetikos viceministras Michał Kurtyka. Lenkijos atstovai kalbėjo apie jau veikiančią infrastruktūrą ir energetiniam saugumui kylančias grėsmes bei iššūkius.

Transatlantinio energetinio saugumo forumą organizuoja SGD eksportuojančias JAV įmones vienijanti organizacija „LNG Allies“.

Energetikos ministras JAV lankysis visą savaitę, kur susitiks su JAV Valstybės ir Energetikos departamentų bei Kongreso atstovais.

Susitikimų metu su aukštais JAV pareigūnais ministras pristatys ir aptars energetinio saugumo Baltijos jūros regione aktualijas, bus kalbama apie didesnio dėmesio branduolinės saugos užtikrinimui poreikį. Taip pat įvyks susitikimas su JAV Atsinaujinančios energetikos asociacija ir pasidalinta patirtimi plėtojant atsinaujinančią energetiką.

Vizito JAV metu Ž.Vaičiūnas dalyvaus energetiniam saugumui ir SGD klausimams skirtose konferencijose bei susitiks su JAV SGD eksportuotojais, kuriems pristatys SGD tiekimo galimybes regionui per Klaipėdos SGD terminalą.

Kartu su ministru JAV lankosi „Klaipėdos naftos“ ir „Lietuvos dujų tiekimo“ vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.