„Gazprom” nesėkmė: jau žino, kad patirs didelių nuostolių

Rusijos koncernas „Gazprom“ supjaustys ir atiduos į metalo laužą daugiau kaip 500 kilometrų vamzdžių ir vieną dujų apskaitos stotį, kadangi du kartus mažinami dujotiekio „Turkijos srautas“ pajėgumai, rašo Ukrainos portalas „apostrophe.ua“.

 „Gazprom“ supjaustys ir atiduos į metalo laužą daugiau kaip 500 kilometrų vamzdžių ir vieną dujų apskaitos stotį, kadangi du kartus mažinami dujotiekio „Turkijos srautas“ pajėgumai.<br> "Reuters-Scanpix" nuotr. 
 „Gazprom“ supjaustys ir atiduos į metalo laužą daugiau kaip 500 kilometrų vamzdžių ir vieną dujų apskaitos stotį, kadangi du kartus mažinami dujotiekio „Turkijos srautas“ pajėgumai.<br> "Reuters-Scanpix" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2018, 4:41 PM

Ir priduria, kad apie tai praneša agentūra „Interfaks“ su nuoroda į Rusijos monopolisto skelbiamą informaciją.

Iš pradžių buvo numatyta, kad bendras „Turkijos srauto“ pajėgumas bus 63 mlrd. kub. m dujų per metus. Šis dujotiekis turėjo susidėti iš keturių linijų po 15,75 mlrd. kub. m per metus. Tačiau 2015 metais „Gazprom“ nusprendė perpus sumažinti magistralės pajėgumą.

Dabar „Gazprom“ likviduoja „Pietų koridoriaus“ vamzdyno „Rytų maršruto“ (Počinki–Anapa) 506 kilometrus vamzdžių ir apskaitos stotį „Moršanskaja“. Tuo pačiu metu dujų kompresorių stočių „Russkaja“, „Kazačja“ ir „Korenovskaja“ trečioji ir ketvirtoji eilės bus užkonservuotos, teigia portalas.

Rusijos vadovybė pirmą kartą apie projektą „Turkijos srautas“ paskelbė 2014 metų gruodžio mėnesį, teigdama, kad jis pakeis Europos Sąjungos užblokuotą „Pietų srautą“. Projektą Maskva įgyvendina, siekdama sumažinti dujų tranzitą per Ukrainos teritoriją.

Dujotiekį sudarys dvi linijos, kiekvienos iš jų galia – 15,75 mlrd. kub. m per metus. Vamzdžiai bus tiesiami iš Rusijos Juodosios jūros dugnu iki Turkijos pakrantės. Viena iš tų linijų turi patenkinti Turkijos dujų poreikius, o kita linija dujas planuojama tiekti į Europą. Sutikimą naudoti „Turkijos srautą“ dujoms tiekti į Europą turi duoti Europos Sąjunga, primena leidinys.

Pirmosios dujotiekio linijos statybą planuojama baigti 2018 metų kovo mėnesį, antrosios – 2019 metais.

Vasario pradžioje „Gazprom“ paskelbė apie dujotiekio „Turkijos srautas“ pabrangimą vienu milijardu dolerių (812,94 mln. Eur) – nuo 6 mlrd. iki 7 mlrd. dolerių.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.