Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas Vašingtone: 2018-ieji yra kritiniai

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas Vašingtone susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų energetikos sekretoriaus pavaduotoju Danu Brouillette'u ir Valstybės sekretoriaus pavaduotoju Johnu McCarricku.

 Pasak Ž.Vaičiūno, būtina didinti dujų tiekėjų įvairovę Vidurio ir Rytų Europos šalyse.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Pasak Ž.Vaičiūno, būtina didinti dujų tiekėjų įvairovę Vidurio ir Rytų Europos šalyse.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-24 15:51

Susitikimuose kalbėta suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekimo, Baltijos jūros dugnu „Gazprom“ planuojamo tiesti dujotiekio „Nord Stream 2“, nesaugiai statomos Astravo atominės elektrinės (AE) ir Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Europos tinklais klausimais.

Ministras Ž. Vaičiūnas pažymėjo, kad būtina didinti dujų tiekėjų įvairovę Vidurio ir Rytų Europos šalyse, kurios vis dar priklauso nuo dujų importo iš Rusijos.

Jungtinėse Valstijose Lietuvos SGD terminalas, kuriuo sumažintos dujų importo kainos ir užtikrinta alternatyva rusiškoms dujoms tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje ir Estijoje, vertinamas kaip energetinio saugumo užsitikrinimo pavyzdys.

„Augantys JAV dujų eksporto pajėgumai, pingančios technologijos ir dėl to mažėjančios JAV SGD kainos bei Lietuvos SGD terminalo galimybės aprūpinti regioną dujomis sudaro visas prielaidas Lietuvai tapti nuolatine ir svarbia JAV SGD eksporto partnere.

Tai ypač aktualu atsižvelgiant į tai, kad SGD eksportas Jungtinėms Valstijoms turi ne tik ekonominę, bet ir geopolitinę reikšmę. Regione vystoma dujų infrastruktūra, kuriama rinka ir įgyvendinami Lietuvos-Lenkijos ir Estijos-Suomijos dujų jungties projektai, neabejotinai, padės užtikrinti dar didesnį alternatyvų dujų tiekimą regione“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Susitikimuose akcentuota, kad šią savaitę Vokietijos paskelbti planai statyti SGD terminalus yra labai sveikintini. Šie pirmieji ženklai rodo, kad einama energetinio saugumo stiprinimo ir tiekėjų diversifikavimo, o ne energetinio saugumo silpninimo keliu prisirišant prie tiekimui nelanksčios infrastruktūros, kaip būtų „Nord Stream 2“ atveju.

Susitikimuose kalbėta apie Baltarusijoje nesaugiai statomos Astravo AE keliamas grėsmes ne tik Lietuvos, bet ir viso regiono saugumui. Lietuvos pusė išsakė argumentus dėl projekto nesaugumo.

Akcentuota, kad pagal Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) metodologiją nebuvo atliktas pilnas ir išsamus AE statybų aikštelės vertinimas, o pačios statybos vyksta nesilaikant tarptautinių branduolinės saugos standartų ir rekomendacijų. Ministras pažymėjo, kad būtina užtikrinti nuolatinę tarptautinę viso projekto priežiūrą.

JAV atstovai domėjosi Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su ES elektros sistema projekto eiga. Ministras akcentavo, kad 2018-ieji yra kritiniai metai sinchronizacijos projektui.

JAV atstovai savo ruožtu pasveikino Lietuvą su pasiekta pažanga ir pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos yra suinteresuotos sėkmingu šio projekto įgyvendinimu, nes tai yra strateginis Baltijos šalių energetinio saugumo klausimas ir paskutinis žingsnis užsitikrinant visišką energetinę nepriklausomybę elektros sektoriuje.

Vašingtone ministras Ž. Vaičiūnas taip pat dalyvavo JAV SGD eksporto savaitės renginiuose. Juose su Kongreso atstovais kalbėta apie poreikį stiprinti ES energetinį saugumą, plečiant SGD tiekėjų ratą ir skatinant JAV SGD eksportuotojus ateiti į Europos dujų rinką.

Stipri JAV Kongreso pozicija dėl būtinybės skatinti JAV SGD eksportą buvo vienas iš esminių veiksnių liberalizuojant SGD tiekimą JAV. Tikimasi, kad tolesnė JAV Kongreso atstovų parama turėtų prisidėti prie JAV SGD eksporto skatinimo sistemos sukūrimo.

Vizito Vašingtone metu Ž. Vaičiūnas taip pat susitiko su JAV atsinaujinančios energetikos tarybos prezidentu Gregory'iu Wetstone'u. Susitikime kalbėta apie atsinaujinančios energetikos plėtrą ir gaminančių vartotojų skatinimo galimybes Lietuvoje ir JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.