„Lietuvos energija“ tirs įtarimus N. Rasburskiui

Valstybės valdoma energetikos grupė „Lietuvos energija“ pradėjo vidaus auditą dėl grupės kogeneracinių jėgainių projektams Vilniuje ir Kaune vadovaujančio Nerijaus Rasburskio ryšių su šiuos projektus konsultuojančia bendrove „AF-Consult“.

D. Umbraso nuotr.
D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 5:18 PM

Išsklaidyti įtarimus šiuo klausimu ragino ministro pirmininko patarėjas kovai su korupcija Skirmantas Malinauskas.

„Mes kalbam apie labai didelius pirkimus, milijoninius pirkimus. Ir, be jokios abejonės, asmuo, kuris kažkada vadovavo įmonei, kuriam kažkada priklausė pusė įmonės, jis gali būti šališkas“, – INFO TV laidai „Savaitės komentarai“ sakė S. Malinauskas.

„Info TV“ skelbė, kad N. Rasburskiui priklausiusi ir jo vadovauta „AF-Consult“ 500 mln. eurų vertės kogeneracinių elektrinių projektuose teikia technines konsultacijas už maždaug 10 mln. eurų.

Anot „Info TV“, N. Rasburskiui priklausė bendrovė „Termosistemų projektai“, ji 2008 metais buvo parduota suomiams ir pervadinta į „AF-Consult“. N. Rasburskis dar trejus metus liko jos vadovu ir, kaip nurodo pats, gaudavo išmokas pagal rezultatus. 2013 metais N. Rasburskis tapo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju energetikai, o 2015-ųjų sausį pradėjo vadovauti „Lietuvos energijos“ Kogeneracinių jėgainių tarnybai.

„Lietuvos energija“ 3,4 mln. eurų sutartį su tarptautinį konkursą laimėjusia „AF-Consult“ dėl Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybos priežiūros pasirašė 2017-ųjų sausį, o 7,4 mln. eurų sutartį dėl Kauno kogeneracinės jėgainės priežiūros – pernai kovą.

„Visiems ir visada taikome nulinės tolerancijos principą ir tikime, kad tyrimo išvados suteiks skaidrumo, aiškumo bei sustabdys interpretacijas“, – pranešime spaudai sakė „Lietuvos energijos“ vadovas Darius Maikštėnas.

„Jei bus nustatytos pirkimų neskaidrumo ar interesų derinimo rizikos, jos bus eliminuotos“, – pridūrė jis.

„Lietuvos energijos“ vadovo teigimu, vidaus audito metu dar kartą bus peržiūrėti kogeneracinių jėgainių techninių konsultacijų pirkimų procesai bei įvertinta galimų privačių interesų konfliktų rizika. Išvados bus paskelbtos ir, reikalui esant, perduotos institucijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.