Vyriausybė pritarė taikos sutarčiai su „Danpower“

Vyriausybė iš esmės pritarė Energetikos ministerijos ir Vokietijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „Danpower“ taikos sutarties pasirašymui. Tai turėtų būti padaryta kitą savaitę, teigia energetikos ministras.

 V. Balkūno nuotr.
 V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 4:54 PM, atnaujinta May 2, 2018, 5:08 PM

„Iš esmės taikos krypčiai yra pritariama, dar turime patikslinti tam tikrus dalykus ir, manau, kad artimiausiu metu tą taikos susitarimą turėsime (...) Turime teismo duotą laiką iki gegužės 10-os dienos, tai tikslas yra į tą laikotarpį suspėti, tiesiog dar reikalingi tam tikri techniniai, procedūriniai patikslinimai“, – BNS sakė ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pasak ministro, sutartis bus pasirašyta po to, kai jai galutinai pritars Vyriausybė. Konkrečios datos ministras nenurodė, taip pat neatskleidė sutarties turinio.

„Turinio nenorėčiau komentuoti, nes derybos tebevyksta. Kol nesutarta dėl visko, tol nesutarta dėl nieko, – toks principas paprastai galioja (...) Pritarus Vyriausybei, pasirašius patį susitarimą, dar bus reikalingi detalieji taikos susitarimai, tuomet galėčiau detaliau pakomentuoti“, – teigė energetikos ministras.

Ž. Vaičiūnas pakartojo, kad taikos sutartis būtina užtikrinti geram Lietuvos investiciniam klimatui.

„Pirmas dalykas, kurį tikrai matome, kad Lietuva tikrai nėra „bananų respublika“, ir tą reikia ne tik deklaruoti, kad mes gerbiame investuotojus, bet ir veiksmais tą demonstruoti. Šio investuotojo („Danpower“ – BNS) atžvilgiu, tenka pripažinti, teisėti lūkesčiai dažnai buvo pažeisti. Aš nekalbu teisine kalba, aš duodu viso proceso politinį įvertinimą“, – BNS sakė ministras.

Pasak jo, dėl susidariusios padėties yra reikalinga „restitucija, atstatymas tų dalykų, kurie buvo galbūt teisiškai pasirinkti kaip galimas būdas stabdyti tokius projektus („Danpower“ jėgaines – BNS), bet bendrąja prasme visas paveikslas rodo, kad tikrai nebuvo pasirinktas optimalus ir teisingas kelias“.

Ž. Vaičiūno teigimu, svarbu galvoti, ką valstybė prarastų, nesudariusi taikaus susitarimo: „Manau, tai susiję ir su tais ieškiniais, kurie yra pateikti, finansiniais ieškiniais Lietuvos valstybei“.

Ž. Vaičiūnas priminė, kad bendrovei „Danpower“ Kaune buvo suteiktas leidimas plėtrai, bet po kurio laiko sustabdytas ir panaikintas, todėl norima ištaisyti situaciją.

„Šitu atveju nekalbame apie nieką daugiau, tiktai apie situacijos atstatymą, būtent leidimą plėtrai ir tų pasekmių, kurios vėliau kilo investuotojui, suvaldymą“, – sakė ministras.

Jo teigimu, situacija tarp bendrovės projektų Vilniuje ir Kaune yra analogiška, ministerija tariasi dėl abiejų projektų: „Taip, iš esmės tariamasi kompleksiškai“.

2013 metais „Danpower“ biokuro jėgainė Kaune laimėjo 5 megavatų elektros skatinimo kvotų aukcioną. Tuomet valstybė bendrovei įsipareigojo 12 metų iš jos elektrą supirkti po 9,7 cento už kilovatvalandę. Tačiau vėliau šis tarifas panaikintas.

Šių metų sausį teismas galutine ir neskundžiama nutartimi taip pat yra nustatęs, kad Energetikos ministerija neteisėtai sustabdė Vokietijos „Danpower“ investicijas į naują biokuro jėgainę Vilniuje. Investuotoja yra pateikusi ieškinį dėl projektui sukeltų kliūčių žalos atlyginimo. Skaičiuojama nuostolių suma – daugiau nei 16 mln. eurų.

Vokietijos kompanija „Danpower“ Lietuvoje yra investavusi beveik 100 mln. eurų ir valdo šešias biokuro bei vieną kogeneracinę jėgainę. 100 proc. „Danpower“ akcijų valdo vienai didžiausių Vokietijoje Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų bendrovių „Stadtwerke Hannover“, kurios metiniai pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?