SGD reguliuojamiems gamintojams brangs 20 proc.

Brangstant į Lietuvą importuojamoms gamtinėms dujoms, nuo liepos augs jų kaina reguliuojamiems energijos gamintojams, perkantiems dujas iš Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo. 

 Lietuva bei kaimyninės šalys per SGD terminalą turi galimybę apsirūpinti gamtinėmis dujomis, o dujų rinkos dalyviai gali naudotis SGD perkrovos ir išdujinimo paslaugomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Lietuva bei kaimyninės šalys per SGD terminalą turi galimybę apsirūpinti gamtinėmis dujomis, o dujų rinkos dalyviai gali naudotis SGD perkrovos ir išdujinimo paslaugomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 4:28 PM, atnaujinta May 17, 2018, 4:30 PM

Kainų komisija ketvirtadienį pakeitė tikslinę gamtinių dujų kainą. Ji bus 22,71 euro už megavatvalandę (be PVM), dabartinė kaina yra 18,97 eurų už MWh, skelbia komisija.

„Tikslinei dujų kainai įtakos turėjo importo kainų augimas“, – rašoma komisijos pažymoje. 

SGD dujas parduodančios bendrovės „Litgas“ komunikacijos vadovas Paulius Jakutavičius teigė, kad dujų kainos tarptautinėje rinkoje išlieka aukštos. 

„Tas kainų lygis išsilaiko, tai panašu, kad smuktelėjimo vasarą gali ir nebūti. Dėl to Kainų komisijos šita planuojama patvirtinti tikslinė kaina atspindi tas tendencijas tarptautinėje rinkoje“, – BNS sakė P. Jakutavičius. 

Pagal terminalo pajėgumų modelį, „Litgas“ dujas rinkos dalyviams parduoda už vidutinę rinkos kainą, o skirtumas tarp rinkos ir iš „Statoil“ įsigyjamų dujų kainų kompensuojamas iš terminalo dedamosios.

Pasak komisijos, tikslinė kaina nustatoma kiekvienam metų ketvirčiui, siekiant užtikrinti, kad reguliuojami energijos gamintojai dujas iš SGD terminalo įsigytų už aktualią kainą.

Komisija, skaičiuodama tikslinę kainą, vertina tiek importuojamų dujų kainas ir kiekius, tiek sandorius  biržoje ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.