Estija: Baltijos šalių energetikos atjungimas nuo Rusijos - nacionalinio saugumo reikalas

Baltijos šalių atsijungimas nuo Rusijos energetikos sistemos yra jų nacionalinio saugumo reikalas, pareiškė Estijos premjeras Juris Ratas.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2018, 8:10 PM

„Estijos, o kartu ir Baltijos šalių energetikos atsijungimas Rusijos ir sinchronizavimasis su Europa suteiks jų vartotojams pasitikėjimo, kad jiems visada bus tiekiama elektra. Tai - labai svarbu energetinio saugumo požiūriu“, - sakė Estijos vyriausybės vadovas sekmadienį Taline susitikęs su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu, pranešė Estijos vyriausybės spaudos tarnyba.

Pasak J. Rato, šiuo metu Baltijos šalių energetikos sistemų sinchronizavimui su Europa yra trys galimybės: dvi kintamos srovės linijos per Lenkiją, viena linija, viena kintamosios srovės linija su nuolatinės srovės jungtimi. Sprendimas dėl tinkamiausio pasirinkimo bus priimtas birželį, remiantis specialaus tyrimo rezultatais.

„Estijai tinkamiausias sprendimas yra tas, kuris nesukeltų nuolatinių papildomų išlaidų ir suteiktų ilgalaikio stabilumo garantijas“, - sakė J.Ratas.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Šalys siekia sumažinti šią priklausomybę. Jų atsijungimo nuo BRELL ir sinchronizavimosi su žemyninės Europos energetikos sistema projektą planuojama užbaigti 2025 metais.

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.