Vertinant Astravo AE nederėtų apsiriboti streso testais

Europos Komisijai (EK) antradienį planuojant pateikti savo vertinimą dėl netoli Lietuvos sienos Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų, prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Aleksiejūnas pabrėžia, kad šie bandymai tėra tik jėgainės vertinimo dalis ir ne iki galo atsako į Lietuvai rūpimus klausimus.

Prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Aleksiejūnas pabrėžia, kad  bandymai tėra tik jėgainės vertinimo dalis ir ne iki galo atsako į Lietuvai rūpimus klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Aleksiejūnas pabrėžia, kad  bandymai tėra tik jėgainės vertinimo dalis ir ne iki galo atsako į Lietuvai rūpimus klausimus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 9:19 AM, atnaujinta Jul 3, 2018, 9:20 AM

„Streso testai yra tik dalis to viso didelio paveikslo, nes jie neapima, tokių dalykų, kodėl buvo pasirinkta vieta šioje vietoje, taip pat aplinkosaugos reikalavimų. (...) Buvimas elektrinės šalia mūsų sienos, šalia Vilniaus yra ir tam tikras įrankis, kuris gali būti naudojamas Rusijos geopolitiniais tikslais. Todėl kalbėjimas vien apie streso testus irgi nėra teisingas, mes jį matome kur kas plačiau ir tai mums – nacionalinio saugumo klausimas“, – Žinių radijui sakė N. Aleksiejūnas.  

Jis tikisi, kad Baltarusija laiku įgyvendins jai teikiamas rekomendacijas. 

„Galutinis dokumentas bus paskelbtas šiandien arba rytoj, bet jau matome, kad yra trūkumų, jie yra aiškiai identifikuoti (...) Yra labai konkretūs dalykai, ką Baltarusija nėra padariusi. (...) Mūsų tikslas, kartu su Europos Komisija užtikrinti, kad būtų aiškus Baltarusijos įsipareigojimas tas rekomendacijas įgyvendinti, iki tol, kol elektrinė galėtų būti paleista“, – teigė N. Aleksiejūnas. 

Astravo AE streso testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“. Streso testų rezultatus vertino Europos Komisijos ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) sudaryta tarptautinių ekspertų darbo grupė.

Lietuva savo pastabas tarptautinei ekspertų grupei išsiuntė sausio viduryje. Tuomet šalies ekspertai teigė pasigedę  pagrindimo dėl Astravo AE atsparumo sunkaus komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, taip pat sunkiųjų avarijų valdymo sistemos nepriklausomumo užtikrinimo. Be to, Lietuvai kelia abejonių jėgainės projekto atsparumo ekstremaliam žemės drebėjimui analizė, nes ji remiasi 1997 metų tyrimais.

Svarbiausias Lietuvos klausimas dėl jėgainės aikštelės parinkimo ataskaitoje nėra nagrinėjamas, todėl jis liks neatsakytas – kaip ir klausimai dėl poveikio aplinkai vertinimo, statybos ir būsimos eksploatavimo kokybės, saugos kultūros užtikrinimo.

Siekiama, kad Baltarusija EK pateiktas rekomendacijas įgyvendintų iki Astravo AE reaktorių veiklos pradžios. Pirmasis reaktorius gamybai turėtų būti paruoštas iki 2019 metų pabaigos.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos jėgainės kritikė. Minskas tikina, kad Astravo elektrinė statoma saugiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.