Sveikina kompromisą dėl euro ir giria poveikį rinkoms

Europos Sąjungos (ES) lyderiai penktadienį sveikina persilaužimą dėl euro zonos,

Pasak A. Merkel, Vokietija liko ištikima savo principams „duoti, imti mainais, nustatyti sąlygas ir išlaikyti kontrolę“.<br>Reuters.
Pasak A. Merkel, Vokietija liko ištikima savo principams „duoti, imti mainais, nustatyti sąlygas ir išlaikyti kontrolę“.<br>Reuters.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-BNS ir lrytas.lt inf

Jun 29, 2012, 5:21 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:42 PM

„Manau, kad supratome kai ką, kas svarbu, bet likome ištikimi savo principams: jokių pasiūlymų be kai ko mainais“, - sakė A.Merkel, grįžusi antrajai ir paskutinei viršūnių susitikimo dienai, po priešaušriu pasiekto paskutinės minutės susitarimo.

Pasak jos, Vokietija liko ištikima savo principams „duoti, imti mainais, nustatyti sąlygas ir išlaikyti kontrolę“. Kitaip tariant, ji nesutiko su naujomis priemonėmis spaudimui įsiskolinusių partnerių atžvilgiu sumažinti negaunant mainais sąlygų ir kontrolės.

F.Hollande taip pat sveikino susitarimą bendrajai valiutai išsaugoti ir euro zonai performuoti, be to, akcentavo optimistinę rinkų reakciją. Jis sakė: „Šie pradiniai pranešimai jau padarė pozityvų poveikį“.

Susitarimas vėlai naktį buvo pasiektas po sunkių ir dramatiškų derybų, sudariusių sąlygas euro zonos 500 mlrd. eurų finansinės pagalbos fondui tiesiogiai rekapitalizuoti sunkumus išgyvenančius bankus be procedūrų per vyriausybes, kai šalių skolų kalnas dažnai tik padidėja.

ES lyderiai taip pat sutiko pakloti maždaug 120 mlrd. eurų problemų turinčių ekonomikų augimui skatinti, be to - iki metų pabaigos įsteigti visą Europą apimančią bankininkystės priežiūros administraciją.

Danijos premjerė Helle Thorning-Schmidt, kurios šalis šiuo metu pirmininkauja ES, sakė: „Praėjusios nakties susitarimas yra labai tvirtas. Tai geras signalas ne tik euro šalims, bet ir mums visiems“.

„Tokiu metu, kai daug kalbėjome apie krizę, dabar matome švieselę tamsoje“, - pridūrė ji.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.