Vilniaus pensininkui naujas žūklės įstatymas - lyg kabliu per pilvą

Darganotą ir vėjuotą vasaros popietę vaikštant Neries pakrante Vilniaus mieste pastebi, kad savo išsvajoto laimikio laukia vos vienas kitas užkietėjęs, tačiau viltį, atrodo, jau praradęs žvejys. Žūklės mėgėjus nuo upės krantų baido ne tik prasti orai, bet ir nieko gero nežadanti ateitis. „Jei valstybė uždraus nemokamai žvejoti, man nebeliks nieko kito, kaip tik eiti ir pasikarti“, - įsiutusiu balsu rėžė vilnietis pensininkas Leonas, visas savo garbingai užtarnauto poilsio dienas praleidžiantis ant Neries kranto.

Pasak žvejo Leono, uždraudus vaikams nemokamai žvejoti, šalyje didės chuliganizmas.<br>J. Stacevičius.
Pasak žvejo Leono, uždraudus vaikams nemokamai žvejoti, šalyje didės chuliganizmas.<br>J. Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jun 29, 2012, 3:49 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:27 PM

Vos prieš kelias dienas vaikus ir pensininkus, kurie mėgsta žvejoti, pasiekė grėsmingos žinios, mat Seimas bandė patvirtinti Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisą, kurioje numatoma vaikams ir senoliams nebeleisti nemokamai žvejoti privačiuose vandens telkiniuose. Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė tokį Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisą grąžino svarstyti pakartotinai.

Lrytas.lt žvejybos žinovai sakė, kad tokia pataisa šalyje skatintų brakonieriavimą. Prezidentės ir specialistų nuomonė aiški, tačiau ką galvoja ant upių, ežerų ir kūdrų krantų tupintys žvejai, ar jie iš viso žino apie Seimo bandomus patvirtinti žvejybos įstatymus, ar jiems tai aktualu? Juk Neris ir Nemunas priklauso visiems.

Įžvelgė daugiau problemų

Pensininkas Leonas jau dvejus metus sunkiai valdo kojas ir negali dirbti. Prasta sveikatos būklė neleidžia eiti dirbti, tad tenka dienų dienas praleisti sėdint. Tam, kad sėdėjimas ir laiko praleidimas būtų bent kiek prasmingas, Leonas gyvenimo saulėlydžio laukia žvejodamas.

Pasipiktinęs nauju Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimu Leonas įžvelgė dar vieną problemą, kurią sukeltų toks įstatymo įteisinimas.

 „O kur vaikams išmokti žvejoti? Ką vaikai veiks per vasarą? Bus tik dar didesnis chuliganizmas mūsų šalyje“, - piktinosi žvejys.

Anot pašnekovo, valdžios tikslai naudingi tik jai pačiai: „Valstybės vadovai suinteresuoti viską privatizuoti, apmokestinti. Tikiuosi, kad per tą laiką, kol būsiu gyvas, valstybė neužkraus ant galvos dar vieno mokesčio ir leis ramiai pailsėti.“

Įsigalės brakonieriai

„Nieko šiemet taip ir nepagavome - prasti orai. Nė vienos didesnės žuvelės nepavyko ištraukti“, - paklausti apie šių metų laimikius atsakė žūklės mėgėjai Ričardas ir Ilja.

Pasak bičiulių, žvejo licencija yra labai brangus malonumas, kadangi Neries pakrantė Vilniaus mieste suskirstyta į skirtingai apmokestinamas zonas.

„Jei nori eiti žvejoti į kitą vietą už kelių šimtų metrų, privalai pirkti atskirą leidimą, kuris kainuoja dar 50 litų. Tokie mokesčiai pensininkams ir vaikams bus neįkandami“, - sakė vienas iš žvejų.

Pasirodo, nuo vieno Neries tilto iki kito leidimus žvejoti išduoda skirtingi asmenys ir jie kainuoja maždaug 50 litų.

Neries pakrantė ištuštės

Kaip teigė Ilja, dideli mokesčiai nuo pakrantės ir taip veja žūklės mėgėjus, tačiau mokesčių virvė po kaklu pensininkams ir vaikams bus pražūtinga. Pasak Ričardo, tuomet, kai prasidės lašišų gaudymo sezonas, Neries pakrantėje bus tuštuma.

Šiam sezonui prasidėjus žvejoti galima bus tik su leidimais: „Baisiausia, kad tada, kai upėje atsiranda lašišų, nei pensininkai, nei vaikai negali žvejoti. Jie juk sėdi įmerkę paprastus šakaliukus su kabliuku į vandenį. Jie niekada nepagauna ir nepagaus tos lašišos, bet vis tiek privalo pirkti leidimus.“

Ilja ir Ričardas tiki, kad įsigalėjus įstatymui, kuris draus vaikams iki 16 metų ir pensininkams gaudyti žuvį nemokamai, žvejybos entuziastus pavers brakonieriais.

***

Prezidentė D. Grybauskaitė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimo įstatymą.

Šalies vadovės teigimu, šios įstatymų pataisos apsunkina mėgėjiškos žvejybos galimybes, neužtikrina tinkamos žvejybos plotų priežiūros ir dar labiau biurokratizuoja žvejybos tvarką.

„Žuvys ir kiti gamtos ištekliai priklauso visiems Lietuvos žmonėms. Įstatymai turi ginti žmones nuo savivalės, o ne ją įteisinti. Vandens telkinių priežiūrą tiesiogiai patikėjus biurokratams, o vandens telkinių savininkams leidžiant nustatyti neribotas kainas už leidimus žvejybai, nukentės ir žūklės mėgėjai, ir gamta“, - teigia prezidentė.

Jeigu įsigaliotų Seimo priimtas Mėgėjiškos žūklės įstatymo įstatymo pakeitimas, šalies pensininkai nebegalėtų nemokamai žvejoti privačiuose vandens telkiniuose, o kainas už mėgėjiškos žūklės leidimus privačiuose vandens telkiniuose nustatytų patys savininkai, nebūdami žuvų išteklių savininkais.

Jokia kainos riba įstatyme nenumatyta. Tuo tarpu leidimų žvejoti valstybiniuose vandens telkiniuose kainas nustato įstatymas. Tokios pataisos, pasak prezidentės, įstatymu įteisina galimybes privatiems vandens telkinių savininkams piktnaudžiauti ir apriboja šalies žmonėms galimybes naudotis gamtos ištekliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.