Rinkų apžvalga: Kinijoje buksuoja gamyba, Europa kenčia nedarbo rekordą

Pirmadienį finansų rinkose vis dar tvyro optimizmas po penktadienį ryte paskelbtų euro zonos viršūnių susitikimo nutarimų. Azijos akcijų indeksai dieną baigė 0–2 proc. prieaugiu, Europos akcijų indeksai šiandien didėja apie 1 proc., o JAV indeksų ateities sandorių kainos išlieka beveik nepakitusios.

Europoje pirmadienį pranešta, kad euro zonos nedarbas pakilo iki naujo visų laikų aukščiausio taško.<br>V. Ščiavinskas.
Europoje pirmadienį pranešta, kad euro zonos nedarbas pakilo iki naujo visų laikų aukščiausio taško.<br>V. Ščiavinskas.
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Jul 2, 2012, 6:36 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:37 PM

Pirmadienį ryte paskelbta patikslinta Kinijos HSBC gamybos PMI rodiklio reikšmė. Pranešta, kad Kinijos gamybos sektorių veiklos aktyvumas birželį smuko greitesniu tempu nei gegužę. Skelbiama, kad nauji gamybos užsakymai ir užimtumas birželį ir vėl smuko. Bendra rodiklio reikšmė sudarė 48,2 ir išliko jau 8 mėnesį iš eilės žemesnė už 50. Priminsime, kad PMI rodiklio reikšmė žemesnė už 50 signalizuoja sektoriaus smukimą, o didesnė nei 50 – augimą. Taigi, Kinijos gamybos sektorius traukiasi jau 8 mėnesį iš eilės. Finansų rinkose kalbama, kad sumažėjus infliacijai, Kinijos centrinis bankas turi daug monetarinio skatinimo priemonių ekonomikai pagyvinti. Taigi, jei Kinijos gamybos sektoriaus padėtis išliks prasta, galima tikėtis centrinio banko skatinamosios monetarinės politikos.

Tuo tarpu, Europoje pirmadienį pranešta, kad euro zonos nedarbas pakilo iki naujo visų laikų aukščiausio taško ir gegužės mėnesį sudarė 11,1 procento. Taip pat pranešta, kad birželį Ispanijos gamybos PMI smuko iki 37 mėnesių žemiausio taško ir sudarė 41,1. Gegužės mėnesį šio rodiklio reikšmė sudarė 42.Toks Ispanijos gamybos PMI rodiklio smukimas buvo sparčiausias nuo 2009 m. gegužės. Pranešama, kad šalyje smarkiai smuko gamybos apimtys ir užsakymai. Be to, gamybos įmonės ir vėl sparčiai karpė darbo vietas. Taigi, kol kas Ispanijos ekonomikoje prošvaisčių nematyti – smunka šalies gamybos sektoriaus apimtys, o nekilnojamojo turto rinka taip pat toliau išlieka smukime.

Pirmadienį JAV skelbiamas ISM gamybos PMI rodiklis. Prognozuojama, kad šio rodiklio reikšmė sudarys 52,1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.