Rinkų apžvalga: Graikija bando mažinti skolas

Europos indeksai kyla trečią prekybos sesiją iš eilės ir jau grįžo į balandžio pabaigos-gegužės pradžios lygius. Nenustoja brangti ir nafta: WTI neatidėliotino sandorio kaina pasiekė 86,10 JAV dolerių už barelį, tai 11 proc. daugiau nei žemiausia kaina vienerių metų laikotarpiu, pasiekta vos prieš kelias savaites. Spekuliuojama, kad centriniai bankai visame pasaulyje imsis skatinamosios monetarinės politikos, o embargas Iranui suvaržys pasiūlą rimčiau nei tikėtasi.

Jei Graikijai pavyktų, jos skola, dabar sudaranti virš 330 mlrd. eurų, sumažėtų apie 50 mlrd. eurų.<br>Reuters.
Jei Graikijai pavyktų, jos skola, dabar sudaranti virš 330 mlrd. eurų, sumažėtų apie 50 mlrd. eurų.<br>Reuters.
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2012, 6:32 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:44 AM

Antradienį, po neseniai nuskambėjusio bankininkystės skandalo, atsistatydino Bobas Diamondas, generalinis „Barclays“ banko direktorius. Iš jo reikalaujama grąžinti priedus prie atlyginimo, kuriuos jis gavo 2005-2009, t.y., tais metais, kai „Barclays“ manipuliavo palūkanų normomis. Bankas skelbdavo Anglijos bankui netinkamas palūkanų normas, kurios sudarė dalį Libor ir Euribor, taip siekdamas pelno arba krizės metu norėdamas atrodyti saugesnis. Jungtinės Karalystės finansinių paslaugų priežiūros institucija FSA nubaudė „Barclays“ 59,5 mln. svarų sterlingų bauda. Tai didžiausia bauda, kurią yra skyrusi ši institucija.

Graikija siekia pasinaudoti palengvintomis finansinės pagalbos sąlygomis, priimtomis praėjusios savaitės pabaigoje vykusiame ES vadovų susitikime. Jei Graikijai pavyktų, jos skola, dabar sudaranti virš 330 mlrd. eurų, sumažėtų apie 50 mlrd. eurų. Kol kas aišku, kad lengvatomis refinansuoti bankus tiesiogiai, nedidinant vyriausybės skolos, naudosis Ispanija, Airija ir galbūt Italija. Pirmadienį skelbtais Eurostat duomenimis Graikijoje, kaip ir Ispanijoje, nedirba kas antras jaunas žmogus. Atskirai nuo šio įverčio graikų darbo statistikos institucija skelbia, kad iki metų galo nedirbančių graikų, įskaitant ilgalaikius bedarbius, skaičius pasieks 1,6 mln. arba beveik 30 proc. vietoje anksčiau prognozuotų 1,48 mln.

Antradienį skelbtas apklausomis paremtas pirkimo vadybininkų Jungtinės Karalystės statybos sektoriuje indeksas, kuris birželį nukrito iki 48,2 – tai žemiausia reikšmė nuo 2010 m. pavasario, rodanti mažėjantį aktyvumą statybos sektoriuje. Taip pat paskelbtas visos euro zonos gamintojų kainų indeksas, kuris gegužę nukrito 0,5 proc. JAV skelbiami gamyklų užsakymų duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.