10 paslapčių, kurios padės išvengti nuostolių

Bet kurioje knygoje, bet kuriame straipsnyje, taip pat bendraujant su patyrusiu prekiautoju – visi pasakoja, ką reikia daryti. Kaip reikia dirbti. Ko reikia laikytis, kokių taisyklių nepažeidinėti. Aišku, žinoti, ką reikia daryti, labai svarbu. Tačiau aš manau, kad daug svarbiau žinoti, ko nereikia daryti.

Finansų pasaulyje viena vienintelė klaida vienu sykiu gali užbraukti daugelio mėnesių pastangas, pastatydama prekiautoją ant bankroto ribos.<br>123rf.
Finansų pasaulyje viena vienintelė klaida vienu sykiu gali užbraukti daugelio mėnesių pastangas, pastatydama prekiautoją ant bankroto ribos.<br>123rf.
Daugiau nuotraukų (1)

Maksim Pavlovskij, žurnalas „Investuok“, „TeleTRADE Vilnius“ vyriausiasis konsultantas-analitikas

Jul 10, 2012, 3:19 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:56 AM

Investuotojas ar laimės vaikas?

Kasmet dešimtys tūkstančių žmonių, išdidžiai pasivadinę investuotojais, įsilieja į didžiulę finansų rinkų dalyvių armiją. Daugelis neofitų, kuriems investavimas tapo tarsi naująja religija, mano, kad prekyba akcijomis, obligacijomis arba valiuta – kieta, ir tai leis praturtėti greitai ir neiškeliant kojos iš namų.

Nes prekyba internetu dabar prieinama kiekvienam, o pradėti prekiauti galima su juokinga suma – vienu dviem tūkstančiais JAV dolerių. Kai įėjimo į rinką suma buvo didesnė, investuotojų buvo daug mažiau. Ir investuoti savo realias lėšas žmonės ryždavosi tik išsiaiškinę, kas, kur ir kaip, turėdami tam tikros patirties ir žinių. Prižiūrimi rizikos vadybininko arba patyrusio vadovo.

Dabar viskas daug paprasčiau: prisižiūrėjai reklamos, perskaitei porą knygų, ir viskas – tu jau specialistas. Atsidarei depozitą, padarei porą sandorių, pasisekė, uždirbai – tu jau guru. Paaiškinti žmogui, kuriam pasisekė, kad jam pasisekė, – beveik neįmanoma. Tuo labiau kai yra keli mėnesiai „sėkmingos prekybos“.

Prekybos patirties nepasisemiama per dieną, mėnesį ar net metus. Čia kaip ir bet kuriame darbe – kuo daugiau laiko skiri amatui, tuo labiau patyręs tampi.

Klaidos kaina

Finansų pasaulyje viena vienintelė klaida vienu sykiu gali užbraukti daugelio mėnesių pastangas, pastatydama prekiautoją ant bankroto ribos. Taigi klaidos kaina didžiulė, tačiau žmogiškasis pasitikėjimas savimi kur kas didesnis. Dėl to daugelis pradedančiųjų prekiautojų drąsiai užmina ant to paties grėblio kaip ir daugybė jų pirmtakų. Ir drąsiai eina pramintu taku iki depozito sudeginimo arba brokerinės sąskaitos praradimo.

Patys svarbiausi klaidingi žingsniai žygiuojant šiuo keliu yra tokie:

1. Eiti į vieną ar kitą rinką neturint aiškaus supratimo, kaip ji veikia, kokios jėgos ją judina, kokius faktorius reikia įtraukti (arba neįtraukti) į skaičiavimus.

2. Gauti informacijos apie šią rinką iš atsitiktinių patarimų, gandų ir gerų patarimų iš pažįstamų bei taksistų arba tikėti „guru“ rekomendacijomis, nesuprantant jų atsiradimo logikos.

3. Labiausiai tikėti ta informacija, kurią norisi girdėti, arba pritaikyti informaciją taip, kad ji patvirtintų rinkoje jau įvykdytus veiksmus.

4. Pirkti, kai kaimynas ir visi kiti perka, o pardavinėti, kai rinka jau nukritusi.

5. Nuoširdžiai tikėti, kad rinka didžiąją laiko dalį augs (taikytina fondų rinkai, šis tikėjimas sustiprinamas istorine patirtimi); iš tikrųjų per ilgą laiką akcijų kaina dažniausiai pakyla; tačiau būtų klaidinga manyti, kad šis augimas užprogramuotas.

6. Uždaryti ilgalaikes investicijas po savaitės, nes jos jau davė pelno, ir laikyti trumpalaikes investicijas, jei jos neša nuostolius, pervadinant jas į ilgalaikes.

7. Naudoti vienodą taktiką neatsižvelgiant į rinką – ar ji kryptingai juda, ar vyksta konsolidacija, kryptingas judėjimo apsisukimas.

8. Laikyti nuostolingą investiciją tik dėl to, kad yra neaiški greito rinkos apsisukimo viltis.

9. Taikyti išlyginimo strategiją atvirai pozicijai papildomai perkant akcijų, obligacijų arba valiutą krintančioje rinkoje.

10. Pasitikėti nuomonėmis, pojūčiais, rekomendacijomis, intuicija labiau nei faktais.

Jeigu norite prisidėti prie bankrutavusių naujokų armijos, laikykitės šių 10 patarimų, ir jūsų neišvengiamai lauks finansinis žlugimas. Jeigu toks likimas jūsų nežavi, jeigu norite išsaugoti ir padidinti savo kapitalą, tai pirmiausia pabandykite suprasti ir nepažeisti nė vieno iš šių 10 punktų.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.