Praktiški patarimai, kaip sutaupyti per atostogas

Susiruošėte atsipūsti užsienyje, bet baiminatės, kad „neišneš“ kišenė? Pinigų trūkumą galima kompensuoti kruopščiai suplanavus atostogas. Tuomet viešnagė svečioje šalyje ne tik garantuos nepakartojamus įspūdžius, bet ir leis nemažai sutaupyti. Pateikiame jums dešimt patarimų, kurie leis atostogų metu susilaikyti nuo išlaidavimo ir sutaupyti.

Jei jau susiruošėte gerai atsipūsti ir tuo pačiu neišleisti krūvos pinigų, nepabijokite būti lankstūs.<br>M. Patašius.
Jei jau susiruošėte gerai atsipūsti ir tuo pačiu neišleisti krūvos pinigų, nepabijokite būti lankstūs.<br>M. Patašius.
Daugiau nuotraukų (1)

Odeta Bložienė

Jul 15, 2012, 3:52 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:26 AM

- Po palme ar obelimi. Prieš atostogas dažnai tenka ant svarstyklių padėti su dalykus – norus ir finansines galimybes. Žinoma, laisvą nuo darbų laiką maga praleisti kuo įspūdingiau, bet įgyvendinti visas svajones vienu kartu vargiai pavyks. Todėl visų pirma vertėtų susidėlioti prioritetus ir atsakyti sau į klausimą – kodėl norite išvykti? Jei masina pažintiniai tikslai, tuomet, ar tikrai svarbu, kiek žvaigždučių turi viešbutis? Juk ne jo apžiūrėti vykstate. Tad jei sutinkate keletą valandų pasėdėti sulenktomis kojomis pigių skrydžių operatorės lėktuve, apsigyventi jaunimo bendrabutyje su girgždančiomis grindimis ir bendrais patogumais vardan pažinimo, tokioms išlaidoms tikrai turėtų pavykti pasiruošti. Jei trokštate poilsio kūnui – ar tikrai svarbu, kur auga palmė, po kuria vis tiek gulėsite užsimerkęs? Galbūt tam ir lietuviška obelis ne ką prasčiau pasitarnautų?

- Kuo anksčiau – tuo taupiau. Šis dėsnis idealiai tinka atostogoms. Pavyzdžiui, įsigydami lėktuvo bilietą prieš pusę metų kišenę palengvinsite kur kas mažiau nei ieškodami bilietų į pasirinktą šalį likus vos kelioms dienoms iki išvykimo. Laiko beieškant nuolaidų sutaupysite užsisakydami naujienlaiškius iš kelionių agentūrų – pasiūlymai patys plauks į jūsų elektroninio pašto dėžutę. Dar prieš įsėdant į lėktuvą išsamiai sudėliotas kelionės maršrutas, lankytinų vietų sąrašas leis sumažinti išlaidas gidams, o įdėmiau pasiskaitę toje šalyje buvusių keliautojų įspūdžius, pasiklausinėję pažįstamų, galėsite atostogas paversti turiningesnėmis bei atrasti turistų nenumindžiotų vietų

- „Atsiriškite“. Niekas taip nesuvaržo žmogaus kaip prisirišimas prie įpročių, stereotipų, vietų, datų. Tad jei jau susiruošėte gerai atsipūsti ir tuo pačiu neišleisti krūvos pinigų, nepabijokite būti lankstūs. Pavyzdžiui, rezervuodami kambarį pasidomėkite ir kainomis dieną prieš ar po jūsų numatytos dienos. Pasistenkite derintis prie pigių skrydžių datų, o ne atvirkščiai. Brangūs viešbučiai? Jei kelionė ne poilsinė ar gydomoji, pastogė nėra svarbiausias elementas. Tad nesibaidykite alternatyvų tokių kaip nakvynės namai ir pensionai, o susiradę draugų svetingumo svetainėse turėsite galimybę apsistoti pas vietinius ir pažinti šalį „iš vidaus“. Be to, prisiminkite, kad didmiestyje nakvynė visuomet brangesnė nei priemiestyje ar greta esančiame miestelyje. Tai galioja ir restoranams, tad pasidairykite, kur maitinasi vietiniai.

- Gera kompanija – pusė atostogų. Jei tai ne jūsų medaus mėnuo, į kelionę pasikvieskite draugų. Su gera kompanija ne tik smagiau, bet ir pigiau. Pavyzdžiui, keliaujant automobiliu, išlaidas dalysitės su bendrakeleiviais, daugelyje lankytinų vietų taikomos nuolaidos grupėms ir šeimoms, tad kodėl gi tuo nepasinaudojus? Didesnei kompanijai taip pat pigiau išsinuomoti butą, o ne gyventi po vieną ar du viešbučio kambariuose. Galiausiai ir atostogų įspūdžius lemia ne tiek kelionės vieta, kiek kompanija. Tad kartais ir Rūgpieniui kaimui, aplankytam su būriu draugų, neprilygs jokia viešnagė megapolyje.

- Sezonų ypatumai. Be abejo, turistai į konkrečią šalį ar regioną plūsta tuomet, kai ten geriausias oras. Tačiau ir oficialiai pasibaigus ar vos prasidėjus sezonui, daugelyje vietų uraganai nesiaučia ir klimatas atostogoms yra palankus, o kainos – gerokai žemesnės. Tik vykdami ne turistinio karštymečio metu nepamirškite pasidomėti lankytinų objektų darbo laiku. Kitaip, atvykus į vietą, gali tekti apsisukti nieko nepešus.

- Paskutinė minutė. Didelės nuolaidos pareikalauja šiokių tokių aukų, tačiau, jei nesate apsiriboję konkrečia data ir nebijote rizikuoti, paskutinės minutės pasiūlymai gali tapti tikru atradimu. Jei suplanavote atostogauti tokiose šalyse kaip Egiptas ar Turkija, galite drąsiai susikrauti lagaminus ir laukti pasiūlymų. O jei vis dėlto norite nukeliauti į kokią egzotišką šalį, tiks avantiūra: nuvykite į didelį oro uostą, pavyzdžiui, Frankfurto ar Amsterdamo, kur dirba daugybė kelionių agentūrų, ir „susižvejokite“ paskutinės minutės pasiūlymą su nuolaidomis iki 80 proc. ir daugiau. Nors gali tekti oro uoste praleisti ne tik kelias valandas, bet ir paras, patikėkite, jūs ten lauksite ne vieni!

- Kaip viską sutalpinti? Pakuodamiesi daiktus, prisiminkite, kad neišsikraustote, o vykstate atsipalaiduoti. Daugeliu atvejų, daiktai labiau trukdys nei džiugins, tad pasistenkite neperkrauti lagaminų, kad netektų mokėti už viršsvorį. Taip pat įvertinkite faktą, jog grįžtant iš kelionės jūsų lagaminas gali būti sunkesnis, nes įsigysite daiktų sau ar suvenyrų ir lauktuvių artimiesiems. Finansiškai naudingiausia apskritai išsiversti tik su rankiniu bagažu – sutaupysite ne vieną šimtinę. Tiesa, rankinis bagažas turi atitikti tam tikrus matmenis, kuriuos nustato oro linijos. Tačiau tai nereiškia, jog turite šelpti skrydžių bendrovę ir iš jos pirkti lagaminą. Brūkštelėkite draugams ir pažįstamiems, kurie jau skrido ir lagaminą gali paskolinti, arba pasidairykite geriausių kainos pasiūlymų.

- Prie vairo. Jei svajonių šalį tyrinėsite automobiliu, išlaidų neišvengsite, tad verčiau jau jos būtų kuo mažesnės. Tokį siekį padės įgyvendinti ekonomiška mašina, vartojanti nedaug degalų ir nereikalaujanti brangaus draudimo. Pastarasis taip pat priklauso ir nuo vairavimo stažo bei vairuotojų skaičiaus. Žinoma, kuklus „Fiat“ neatrodys taip įspūdingai kaip keturiais ratais varomas džipas, bet, jei neplanuojate keliauti dykuma ar kalnais, tarnaus ne prasčiau.

- Lauktuvės laukiantiems. Viešėdami užsienyje ir pamatę svajonių pirkinį, nepulkite skaičiuoti paskutinių monetų. Visai gali būti, jog apsieisite su keliomis. Daugelyje šalių ypač Azijoje deramasi visur ir visada, o vaikai šio meno mokomi nuo mažens, todėl „ploninti liežuvį“ tiesiog privaloma. Suvenyrų ir lauktuvių artimiesiems kartais pigiau įsigysite ir neapmuitintų prekių parduotuvėse oro uostose. Išvykimo iš šalies dieną į oro uostą susiruoškite anksčiau ir išnaudokite šią galimybę.

- Lietuva. Jei šiemet ir negalite sau leisti atostogų užsienyje, nepamirškite, jog ir Lietuvoje dar tikriausiai neatradote ir neaplankėte visų gražiausių kampelių. O svajonių atostogoms užsienyje kitąmet pats laikas pradėti taupyti šiandien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.