R. Vilkončius: „Pinigų nekaupiu nei kojinėje, nei čiužinyje“

Rolando Vilkončiaus karjeros pradžią laikinosios sostinės radijo stotyje „Kauno fonas“ pamena turbūt tik ištikimiausi jo gerbėjai, mat po to jis dar dirbo „Radiocentre“ bei Nacionalinio transliuotojo laidų vedėju. Nors dabar Rolandas yra bene geriausiai žinomas LNK televizijos veidas, tikina, pinigų nei į maišus, nei į kalnus namuose nekraunantis. „Mano manymu, tikroji pinigų paskirtis – suteikti žmogui laisvę, mano atveju – kūrybinę“, – sako namie griežtų biudžeto taisyklių besilaikantis R.Vilkončius.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Plepė

2012-07-19 11:06, atnaujinta 2018-03-18 00:49

- Žmonės dažnai galvoja, kad televizijos laidų vedėjai uždirba kalnus pinigų, kaip yra iš tikrųjų?

- Neuždirba jie tiek pinigų, uždirba jie normalų vidutinį, gal kiek didesnį nei vidutinį, šalies gyventojo atlyginimą.

- Kam pats daugiausiai pinigų išleidžiat?

- Kaip bebūtų keista, vis vien didžiausios sumos pinigų išleidžiamos šiems buitiniams dalykams: sumokėti komunalinius mokesčius, aprengti vaikus, nupirkti maisto ir pan. Nuo šių išlaidų turbūt kažkur labai toli ir nepabėgsi.

- Ar turite šeimoje su pinigais susijusių taisyklių?

- Turime, nes jei neturėtume taisyklių dėl pinigų, tai neturėtume ir pinigų. Tačiau jų išduoti nenoriu, nes čia yra mūsų šeimos paslaptis.

- Vaikus apie pinigus ko nors mokot?

- Taip, be abejonės, jei vaikų nemokysi, kaip reikia elgtis su pinigais, tai jiems paskui bus labai sunku. Manau, pradėti reikia jau nuo pat mažų dienų.

- Juodai dienai taupot?

- Be abejonės. Yra įvairiausios taupymo formos, kuriomis galima naudotis, ir kai kurias iš jų mes naudojame. Bet kaip žmonės mėgsta į kojines dėt - tai ne. Kažkuriame filme buvo labai juokinga situacija: žmonės visą laiką pinigus saugojo čiužinyje, o paskui namas sudegė su visu čiužiniu. Tai reikia tiesiog pagalvot apie vieną, kitą būdą, kur tuos pinigus padėt, kad jie arba mažiau nuvertėtų, arba išvis nenuvertėtų. Nors šiais laikais tie finansiniai instrumentai tikrai nežada labai daug pinigų uždirbti. Galima aišku rizikuoti, bet rizikuojant galima ir sudegti.

- Kaip manote, kas yra geriau, perkant kažką brangaus: taupyti ar skolintis?

- Pirmiausia, manau, reikia apgalvoti savo norus: ar jie realūs, ar ne. Galima norėti labai daug ko, aš irgi labai daug ko norėčiau. Galbūt „Porsche“ arba jachtos Viduržemio jūroje, bet reikia apgalvoti, ką tu sau gali leisti ir ko negali. Galų gale, priimti kažkokį sprendimą, kaip tu paskui elgsiesi, jei nusipirksi kažkokį labai brangų daiktą ir turėsi už jį mokėti paskolą. Kyla klausimas, kaip po to tie finansiniai įsipareigojimai apribos tavo asmeninį gyvenimą. Viską turėsi apgalvoti ir pamatuoti, nes jeigu tu neapdairiai ką nors padarysi, vedinas kažkokios aistros savo poreikių tenkinimui, tai yra pats pavojingiausias dalykas, kuris gali lengvai nutikti bet kuriam žmogui.

- O pats jokių silpnybių neturit?

- Turiu silpnybių, bet svarbu laiku pažinti tas silpnybes.

- Koks, Jūsų manymu, apskritai prasmingiausias būdas išleisti pinigus?

- Mano gyvenime yra buvę keli atvejai, kai aš išleidau pinigus dėl žmonių, kuriems tikrai reikėjo pagalbos. Materialinės ar daiktinės. Tuo metu jaučiausi, kad pinigai tikrai yra išleisti prasmingai. O šiaip, aš nesu iš tų žmonių, kurie yra pinigų vergai, kuriems reikia kaupti, taupyti, čia pasidėti, ten pasidėti, bet kas iš to? Kada gyventi? Nesakau, kad išleidžiu viską ir gyvenu šia diena, taip jokiais būdais negalima, bet vis vien, mano didžiausias noras - kad pinigai man suteiktų laisvę, o šiuo atveju pati svarbiausia – kūrybinė laisvė. Jeigu pinigai man padeda įgyvendinti kažkokias svajones ar sumanymus, tai ir yra tikroji jų paskirtis.

pinigukarta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.