Omahos orakulas W. Buffetas tiki spauda

Daugeliui kalbant apie popierinės žiniasklaidos laidotuves, legendinis JAV investuotojas Warrenas Buffettas superka laikraščius.

W.Buffetto receptas žiniasklaidai – dėmesys vietos įvykiams.<br>"Reuters"
W.Buffetto receptas žiniasklaidai – dėmesys vietos įvykiams.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

„Focus.de” ir "Lietuvos ryto" inf.

Aug 18, 2012, 11:46 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:36 AM

Toks vieno turtingiausių planetos žmonių elgesys glumina daugelį jau spėjusių nurašyti popierinę žiniasklaidą.

Metų pradžioje ant žurnalo „Time” viršelio puikavosi jo nuotrauka su prierašu „Warrenas Buffettas – optimistas”.

Rugpjūčio 30 dieną jau 82-ąjį gimtadienį švęsiantis Omahos orakulu pramintas W.Buffettas paralyžiuotai JAV ekonomikai išpranašavo pakilimą.

Padėtis – nepavydėtina

Teigiama, kad šio žurnalo viršelį naujoji „Time” leidyklos vadovė Laura Lang pasikabino savo biure Niujorke.

Nieko keista: šiam „Time” viršeliui ji teikia išskirtinę reikšmę. Mat pačiose JAV periodinių spausdintų leidinių padėtis nepavydėtina.

Laikraščius klupdo smunkančios pajamos iš reklamos, mažėjantys tiražai, nes vis daugiau amerikiečių naudojasi interneto paslaugomis.

Per praėjusius trejus metus Naujojo Orleano, Sietlo, Denverio ir Meino valstijų laikraščiai atsisakė spausdintų versijų.

Niujorko „Times Company”, kuriai priklauso „New York Times”, „Boston Globe” ir „International Herald Tribune”, antrąjį šių metų ketvirtį patyrė 88,1 milijono JAV dolerių nuostolį.

Žurnalo „Newsweek” valdyba garsiai svarsto apie tai, ar nereikėtų turinio perkelti vien į internetą.

Iškart – 63 pirkiniai

Atrodo, spaudos dienos suskaičiuotos. Bet Omahos orakulas gegužę vienu mostu įsigijo net 63 laikraščius, iš jų apie trečdalį dienraščių.

Iki tol W.Buffetto investicijų bendrovė „Berkshire Hathaway” buvo priglobusi tik savo vadovo gimtojo miesto laikraštį „Omaha World-Herald” ir Niujorko valstijos vakaruose leidžiamą „Buffalo News”.

„Manau, kad tie laikraščiai, kurie intensyviai rūpinasi savo platinimu, turi gerą ateitį”, – rašė W.Buffettas po sandorio akcininkams ir investuotojams.

Tokius iš pirmo žvilgsnio keistokus milijardieriaus ėjimus stebi viso pasaulio investuotojai, nes legendinis verslininkas dažnai iš anksto užuodžia sėkmę.

Savo dešimtąjį gimtadienį jis šventė jau dalyvaudamas Niujorko biržos veikloje.

Būdamas moksleivis W.Buffettas prekiavo kramtomąja guma, „Coca-Cola”, dėvėtais golfo kamuoliukais ir nešiojo laikraščius. Vienuolikametis Warrenas pareiškė, kad sulaukęs 35-erių nori būti milijonierius.

Dabar jis – trečias turtingiausias pasaulio žmogus. Jo investicijų bendrovė turi 76 įmones, jam priklauso nemažai sėkmingai dirbančių JAV bendrovių akcijų – „Coca-Cola”, „American Express”, IBM ir „Procter and Gamble”. Jo akcijų paketo vertė – daugiau nei 86 milijardai JAV dolerių.

W.Buffetto investicijų strategija jau tapo legenda. Jis investuoja į neįvertintas bendroves ir laukia, kol jų akcijų kursas vėl tampa patrauklus.

Sieks tiktai pelno

Netikėtą W.Buffetto žingsnį veikiausiai nulėmė ne tik spausdinto žodžio trauka. Jis nupirko 63 dienraščius ir savaitraščius, kurie priklauso televizijos versle dalyvaujančiai „Media General”.

Už šios įmonės kontrolinį paketą verslininkas sumokėjo 142 mln. JAV dolerių.

Maža to, W.Buffettas ne tik paskolins „Media General” daugiau nei 400 milijonų JAV dolerių su 10,5 procento palūkanų, pratęs 45 mln. JAV dolerių kredito liniją, bet ir dalyvaus dalijantis dividendus.

Tuo pat metu legendinis investuotojas išsižadėjo vieno didžiausių, bet nuostolingo „Media General” leidinio – „Tampa Tribune” iš Floridos.

Daugumos įsigytų laikraščių pavadinimai nežinomi už valstijų, kuriose jie leidžiami, ribų.

Naujasis jų savininkas užtikrina, kad tikrai ne jausmai nulėmė jo sprendimą. Sandoris privalo duoti pelno.

Dėmesys vietos naujienoms

Daugelis jo įsigytų laikraščių jau išmėgino W.Buffetto pasiūlytą strategiją: vienintelis žiniasklaidos gydymo būdas – atspindėti vietos įvykius.

Kai „New York Times” ir „Wall Street Journal” rašė apie JAV prezidento rinkimų kampaniją, negaluojančią šalies ekonomiką ir padėtį Viduriniuosiuose Rytuose, W.Buffettui priklausantis „Dothan Eagle” (tiražas – 77 tūkst. egzempliorių) pirmajame puslapyje informavo apie subsidijas gatvėms tiesti ir avariją, kurioje žuvo žmogus.

Pirmajame „Hickory Daily Record” (Šiaurės Karolina) puslapyje buvo rašoma apie mokyklos inspekciją ir abu kandidatus į valstijos vicegubernatoriaus postą.

Tokia koncepcija pasiteisina. 1997 metais W.Buffettas nusipirko Bafale tuo metu leidžiamą „Evening News”. Iš pradžių jis pradėjo kovą su konkuruojančiu leidiniu milijoną gyventojų turinčiame regione.

Varžovas netrukus pasidavė, ir „Buffalo News” tapo vienu daugiausia dėmesio vietos įvykiams skiriančių JAV dienraščių.

Vienas W.Buffetto laikraščių – „Sun Newspapers” – įvertinimo sulaukė dar 1973 metais.

Pulitzerio premiją savaitraštis gavo už tai, kad atskleidė finansinį skandalą viename Omahos priemiesčių.

Nurodymą atlikti tyrimą asmeniškai davė W.Buffettas. Jis vėliau net buvo priimtas į savo gimtojo miesto žurnalistų klubo šlovės salę.

Į didmiesčius nelenda

Bet W.Buffetto optimizmas dėl spausdintinės žiniasklaidos turi savo ribas.

Jau seniai kalbama, kad į jo rankas norėtų pakliūti bankroto vos išvengę „Los Angeles Times” ir „Chicago Tribune” leidėjai.

Tačiau legendinis investuotojas kratosi tokio sandorio. „Net nežinau, ką galėčiau su jais nuveikti”, – sakė W.Buffettas.

Pasak jo, Los Andželas per didelis, kad vienas vienintelis laikraštis sukeltų vietos gyventojų susidomėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.