N. Mačiulis: „5 litai už litrą degalų – vienkartinis šokas“

Benzino kaina, pasiekusi 5 litus už litrą, neturėtų tokia ilgai išlikti, nes nafta ateityje pigs, mano „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Degalų prekeiviai yra pastebėję, kad benzino kainai vėl persiritus per 5 litų ribą vartotojai su tuo jau apsiprato.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Degalų prekeiviai yra pastebėję, kad benzino kainai vėl persiritus per 5 litų ribą vartotojai su tuo jau apsiprato.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Aug 21, 2012, 5:36 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:09 AM

„Nemanau, kad benzino kaina ties ar virš 5 litų riba gali išsilaikyti ilgai. Tai vienkartiniai šokai, sukeliami arba laikinai labai atpigus eurui, arba pašokus naftos kainai. Manau, kad dabartinis degalų kainų lygis Lietuvoje yra ties viršutine riba“, - sakė analitikas antradienį.

„Objektyvi dabartinio šuolio priežastis yra viena: naftos kaina per mėnesį padidėjo apie 15 procentų. Tuo pačiu metu euras šiek tiek silpnėjo dolerio atžvilgiu“, - sakė jis.

„Swedbank“ prognozuoja, kad vėliau nafta pigs, tačiau silpnės ir euras.

„Prognozuojame, kad naftos kaina šiek tiek mažės ir antrąjį šių metų pusmetį, ir kitais metais. Bet pinga ir euras, todėl naftos kaina eurais yra stabili Lietuvai.

Naftos kainas prognozuoti yra sunku, nes tai susiję su geopolitine rizika. Tikrai labai sudėtinga yra prognozuoti konfliktą tarp Irano, Irako, užkertantį naftos srautus Ormūzo sąsiauryje. Bet jei ši rizika netaps realybe,  naftos kainos tendencija lieka neigiama, nes pasaulio ekonomika neauga greitai, jos paklausa neturėtų kilti“, – sakė N. Mačiulis.

Lietuvoje litras populiariausio 95 markės benzino jau kainuoja daugiau nei 5 litus, nors reikšmingų priežasčių naftai brangti nėra, antradienį rašo „Lietuvos rytas“.

Degalų prekeiviai yra pastebėję, kad benzino kainai vėl persiritus per 5 litų ribą vartotojai su tuo jau apsiprato. Tiesa, mažųjų tinklų degalinės stengiasi kol kas laikyti 4,98–4,99 lito už litrą kainą.

Praėjusią savaitę „Orlen Lietuva” didmeninė benzino kaina siekė 4,77 lito už litrą – buvo 14 centų didesnė nei prieš dvi savaites. Nuo liepos pradžios didmeninė kaina šoktelėjo 43 centais. Toks pat šuolis matyti ir degalinėse.

Dešimčia centų per savaitę ūgtelėjo ir dyzelino kaina, o nuo liepos mėnesio pradžios – net 50 centų už litrą.

Gali būti, kad jau netrukus naftos kaina susilygins su balandžio mėnesį pasiektu rekordu.

Tąkart didmeninė „Orlen Lietuva” benzino kaina siekė 4,81 lito už litrą.

Degalų prekeiviai ir vairuotojai dabar jau tik su ilgesiu mena liepos pradžią, kai litras benzino kainavo puse lito mažiau nei dabar.

„Tai labai juntama. Lietuviui 50 centų – didelis skirtumas, tad žmonės daugiau važinėjo, kai litras benzino kainavo apie 4,50 lito”, – sakė Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Romandas Sadauskas.

Tiesa, kad ir kokia kaina laikytųsi, verslininkai neabejoja – rugsėjis bus pelningas. „Taip jau tradiciškai susiklostė, kad rugsėjį lietuviai važinėja daug. Vartojimas sparčiai kris vėlyvą rudenį, tik nežinia, ar smarkiai”, – svarstė R. Sadauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.