J. Antanaitis: „Vyriausybė tyčiojasi iš žmonių, pirkdama sraigtasparnius“ (papildyta aplinkos viceministro komentaru)

Likus vos mėnesiui iki Vyriausybės darbo pabaigos, dalį Europos Sąjungos lėšų, skirtų būsto renovacijai ir būsto infrastruktūros atnaujinimui, politikai planuoja skirti trijų sraigtasparnių įsigijimui. Tai papiktino Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentą Juozą Antanaitį. Anot jo, sraigtrasparniai už 138 mln. Lt bus perkami „aplinkos stebėjimui iš oro“. „Postus palydintys politikai atsisveikinimui nori pasityčioti iš Lietuvos gyventojų ir iš valstybės“, - sakė J. Antanaitis.

J. Antanaitis piktinasi, jog sraigtasparnių Lietuvoje bus daugiau, nei renovuotų namų.<br>J. Stacevičius
J. Antanaitis piktinasi, jog sraigtasparnių Lietuvoje bus daugiau, nei renovuotų namų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Aug 24, 2012, 3:49 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:25 AM

J. Antanaičio nuomone, po šiuo projektu gali slypėti ir didesni ir slapti politikų veiksmai. „Jie juk puikiai žino, kad likus mėnesiui iki darbo pabaigos, tokie projektai sukels didžiulę pasipiktinimo bangą. Visi aplinkui garsiai rėkaus, o jie savo ruožtu patyliukais priiminės sau palankius ir naudingus sprendimus“, - portalui lrytas.lt pasakojo J. Antanaitis.

Likus tokiam trumpam laikui iki kadencijos pabaigos, toks straigtasparnių pirkimo projektas neturi vilties būti atliktas skaidriai ir tinkamai. „Valdžia niekaip nespės per mėnesį priimti tokių sprendimų, kaip sraigtasparnių pirkimas. Be to, per mėnesį nepavyks ir viešojo pirkimo suorganizuoti“, - kalbėjo J. Antanaitis. Anot jo, arba politikai pakiš „smirdančią kiaulę“ kitai Vyriausybei, arba viešas pirkimas bus neskaidrus.

„Toks požiūris į daugiabučių atnaujinimą yra skandalingas. Negana to, kad programa yra beviltiškai įstrigusi, dabar mes matome ir nepaaiškinamą elgesį su būsto renovacijai skirtais pinigais“, - piktinosi J. Antanaitis. Anot jo, būsto infrastruktūrai nuo 710 mln. Lt iki 572 mln. Lt.

Atsakinga Vyriausybė, o ne Aplinkos ministerija

Aplinkos viceministras Stanislovas Šriūbėnas mano, jog Būsto rūmų prezidentas J. Antanaitis užsiima politikavimu. „Niekas žmonių neapgaudinėja ir nesityčioja, pinigų užteks visiems, kurie tik pageidaus atnaujinti savo namus. O paties J. Antanaičio norėčiau paklausti - jei nutiks kokia avarija ir neturėsime tinkamų priemonių, kad ir tų pačių sraigtasparnių, jai likviduoti, ar tai jau nebus pasityčiojimas iš žmonių?“, - portalui lrytas.lt sakė Tomas Beržinskas, Aplinkos ministerijos atstovas spaudai.

Anot S. Šriūbėno, dalies lėšų iš programos JESSICA skyrimas sraigtasparnių įsigijimui nėra vienašališkas Aplinkos ministerijos sprendimas. „Taip nutarė Vyriausybė. Aplinkos ministerijai buvo pavesta išanalizuoti tokią galimybę bei pateikti pasiūlymus, kas ir buvo padaryta", - pasakojo atstovas spaudai.

Pinigų renovacijai per daug

Ministro nuomone, daugiabučių renovacijai skirtų lėšų šiuo metu yra daugiau nei pakankamai: „Pasiūla šiuo metu yra kur kas didesnė nei paklausa. Todėl, užuot didžiąją dalį lėšų tiesiog laikius banke, priimtas minėtas sprendimas“. Pasak atstovo spaudai, gyventojams nerimauti nėra dėl ko. Jei nutiktų taip, kad staiga labai išaugtų norinčių atnaujinti namus skaičius, valstybė tikrai ras lėšų šiam poreikiui patenkinti, nes energinis efektyvumas ir energijos sąnaudų mažinimas yra vienas iš strateginių valstybės tikslų, tad būsto renovavimas tikrai nenukentės.

Pasak S. Šriūbėno, sraigtasparniai skirti anaiptol ne tik „aplinkos stebėjimui iš oro". „Juose bus sumontuota speciali įranga, jie bus naudojami aplinkosauginiams bei gelbėjimo darbams, avarijų likvidavimui, ištikus aplinkosauginei avarijai jūroje, taip pat ir miškų gaisrų gesinimui bei pan. Prireikus – ir kitiems gelbėjimo darbams, kad ir tiems, kurie susiję su žmonių gelbėjimu", - sakė atstovas spaudai.

Už likusius pinigus pirks straigtasparnius

Pasirodžius žiniai, apie sraigtasparnių įsigijimą, Vyriausybė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog JESSICA fondo finansuojamas daugiabučių namų renovacijos procesas nėra taip sklandžiai įgyvendinamas. Iki 2015 m. pabaigos planuojama panaudoti beveik 400 mln. lt, šiuo metu pagal programą JESSICA ketinama renovuoti virš 250 daugiabučių.

Kadangi visos tam tikslui skirtos lėšos nebus panaudotos, bei siekdama neprarasti šių pinigų, Vyriausybė liepos 18 d. priėmė sprendimą 40 mln. eurų ( 138 mln. Lt) skirti gelbėjimo ir paieškos darbams pritaikytų sraigtasparnių įsigijimui. Vyriausybės nuomone, būtent šioms funkcijoms atlikti Lietuva turi nepakankamus pajėgumus.

Primename, jog liepos mėnesį Vyriausybė pritarė naujam daugiabučių namų renovacijos modeliui, kuris suteikia galimybę daugiabučių renovacijos iniciatyvą perduoti savivaldybėms. Tai reiškia, kad savivaldybės valdomas butų administratorius gyventojų vardu imtų lengvatines paskolas iš esamo JESSICA fondo. Gyventojams savo vardu paskolų imti nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.