Lietuvos žvejams teks trauktis nuo Mauritanijos krantų?

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius kreipėsi į Lietuvos atstovus Europos Parlamente, prašydamas, kad šie atkreiptų dėmesį į Europos Sąjungos (ES) ir Mauritanijos liepos 26 d. pasirašytą žvejybos partnerystės susitarimą, kuris, pasak ministro, yra žalingas Lietuvai.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius baiminasi, kad dėl naujų reikalavimų Lietuvos žvejams teks apleisti Mauritanijos žvejybos plotus.<br>M. Patašius
Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius baiminasi, kad dėl naujų reikalavimų Lietuvos žvejams teks apleisti Mauritanijos žvejybos plotus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 28, 2012, 5:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:34 AM

Susitarimas įsigalios patvirtinus Europos Tarybai bei Europos Parlamentui.

Pasak ministro, susitarimo protokolo pasirašymo rezultatų Lietuvos bei ES žvejybos įmonės laukė daugiau nei metus: Mauritanijos vandenys yra vieni žuvingiausių pasaulyje, o Lietuvos žvejybos laivynas ilgai ir sėkmingai žvejojo šios šalies vandenyse. Pastaraisiais metais šiame rajone žvejojo 6 Lietuvos žvejybos laivai, kurių sugautos žuvys sudarydavo nuo 50 iki 65 proc. viso Lietuvos žuvų laimikio.

Žemės ūkio ministerijos atstovai aktyviai dalyvavo derybose, tačiau galutinis Europos Komisijos (EK) derybininkų grupės pasiektas rezultatas nemaloniai nustebino ir labai nuvylė tiek valstybių narių administracijas, tiek žvejybos pramonės atstovus, sako K. Starkevičius.

Pasak ministro, EK derybininkai nesugebėjo pasipriešinti Mauritanijos atstovų reikalavimams dėl naujų ir labai sunkiai įgyvendinamų techninių žvejybos sąlygų, nors joms kategoriškai prieštaravo Europos žvejybos sektoriaus atstovai, teigę, jog, nepakitus siūlomoms sąlygoms, žvejyba Mauritanijoje taps neįmanoma.

Kaip tokių sunkiai įgyvendinamų arba žvejybai užkertančių kelią sąlygų pavyzdžius ministras mini reikalavimą, kad 60 proc. laivo įgulos sudarytų vietiniai Mauritanijos jūreiviai, reikalavimą neatlygintinai atiduoti 2 proc. laimikio vietos valdžiai, kuro įsigijimo monopolijos įteisinimą, draudžiamos žvejybos zonos nukėlimą nuo 12 iki 20 jūrmylių linijos, žvejybos mokesčių padidinimą.

EK atstovai, neatsižvelgdami į derybose dalyvavusių valstybių narių bendrą nuomonę ir nepritarimą protokolo pasirašymui tokiomis nepalankiomis sąlygomis, ignoravo ir negynė Europos žvejybos pramonės interesų. Dėl to žvejai nebegalės efektyviai žvejoti ir bus priversti trauktis iš šios Lietuvai ir kitoms ES valstybėms gyvybiškai svarbios žvejybos zonos, ir neabejotina, kad žuvų kainos ES vartotojams tik didės, perspėja ministras.

K. Starkevičius taip pat teigia, kad 70 mln. eurų kasmet, kuriuos EK įsipareigojo mokėti Mauritanijai už šį protokolą, esant tokioms sąlygoms, yra lėšų švaistymas.

Patvirtinus susitarimo protokolo sąlygas, žvejyba Mauritanijos ekonominės zonos vandenyse taps nuostolinga, Lietuvos laivai bus priversti trauktis iš šios zonos, o neradus alternatyvos bus parduodami žvejybos laivai ir atleidžiami jūrininkai. Lietuvos žvejybos laivynas, kuris ir taip labai sunyko Lietuvai įstojus į ES, dar labiau sumažės, ir Lietuva po truputį neteks savo, kaip įtaką turinčios jūrinės valstybės, autoriteto, sako ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu