A. Janukonis: Premjeras meluoja apie šilumos kainą Vilniuje

LŠTA tarybos pirmininko Andriaus Janukonio vertinimu, premjeras Andrius Kubilius, teigiantis, jog „šilumos ūkio nepertvarkančios sostinės gyventojai už šildymą mokės apie 30 proc. daugiau nei kiti miestai“ meluoja.

Anot A. Janukonio, būtent Premjero vadovaujama partija atsakinga už tai, kad Vilniuje šiluma yra iki šiol gaminama naudojant ne vietinį biokurą, o beveik tris kartus brangesnes dujas.<br>R. Danisevičius.
Anot A. Janukonio, būtent Premjero vadovaujama partija atsakinga už tai, kad Vilniuje šiluma yra iki šiol gaminama naudojant ne vietinį biokurą, o beveik tris kartus brangesnes dujas.<br>R. Danisevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2012, 3:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:21 PM

„Tai yra melas Lietuvos žmonėms. Vilniaus šilumos ūkis yra vienas moderniausių visoje Lietuvoje, o šilumos kainos sostinėje bus ne didesnės nei kituose šalies miestuose, šildomuose brangiomis importinėmis dujomis. Pavyzdžiui, Kaune ir Šiauliuose šiluma yra brangesnė nei Vilniuje“, - sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

Šiuo metu šilumos tarifas Vilniuje sudaro 31,08 ct/kWh, Kaune – 33,81 ct/kWh, Klaipėdoje – 29,24 ct/kWh, Šiauliuose – 32,1 ct/kWh, Panevėžyje – 27,01 ct/kWh su PVM.

Anot A. Janukonio, būtent Premjero vadovaujama partija atsakinga už tai, kad Vilniuje šiluma yra iki šiol gaminama naudojant ne vietinį biokurą, o beveik tris kartus brangesnes dujas.

„Būtent konservatorių partija 2010 metų vasarą blokavo kompanijos „Dalkia“ planus investuoti į sostinės šilumos ūkio pervedimą prie biokuro. Jei ne A. Kubiliaus vadovaujamos partijos „iniciatyva“, vilniečiai jau šiandien už šilumą galėtų mokėti apie 20 procentų pigiau“, - teigė A. Janukonis. Pasako jo, konservatorių partija Vilniuje bando blokuoti ir naujausią pigių vietinių atsinaujinančių energijos resursų naudojimo Vilniaus šilumos ūkyje iniciatyvą. Kreipimaisis į prokurorus bandoma stabdyti naujo 50 MW galios „Vilniaus energijos“ biokuro katilo statybas, kurioms pritarė Vilniaus miesto Taryba.

Anot jo, Vyriausybė atmetė ir šilumininkų pasiūlymą perkelti elektros gamybą iš Elektrėnų elektrinės į termofikacines elektrines didžiuosiuose miestuose ir sumažinti šilumos kainas Lietuvos gyventojams iki 4 ct/kWh. , „Premjero teiginys, esą dujos Lietuvoje atpigs nuo 2015-ųjų, kai bus pastatytas suskystintų gamtinių dujų terminalas, taip pat yra jokiais skaičiavimais nepagrįstas. Tiek Lietuvos, tiek užsienio energetikai ir mokslininkai ne kartą skelbė, kad brangios terminalo statybos šilumos kainų nesumažins. Nėra jokios prasmės statyti infrastruktūrą užsienio kurui, kuomet visu 100 procentų galime naudoti lietuvišką biokurą“, - teigė A. Janukonis.

Jo manymu, premjeras melu bando dangstyti Vyriausybės neveiksnumą ir nepadarytus darbus energetikos srityje.

„Lietuvoje valstybiniu lygiu stabdomi biokuro projektai. Vietoje jų statomas terminalas – papildoma brangių dujų vartojimo infrastruktūra, kuri ateityje augins šilumos kainas. Vietoje šilumos vartojimą mažinančios daugiabučių namų renovacijos perkami malūnsparniai. Premjeras turėtų prisiimti atsakomybę už Lietuvai žalingą energetikos politiką, o ne ieškoti atpirkimo ožių tarp šilumos tiekėjų“, - įsitikinęs A. Janukonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.