„Švenčionių vaistažolės“: įstatymų spragos mums kainavo 200 tūkst. litų

UAB „Švenčionių vaistažolės“ teigia dėl įstatymų spragų - nesuderintų ekologiškų produktų gamybos sertifikavimo teisės aktų - patyrusios 200 tūkst. litų nuostolių. Kaip jau skelbta,Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dėl taršos pesticidais „Švenčionių vaistažolėms“ uždraudė realizuoti ekologiškų čiobrelių, ramunėlių melisų ir pipirmėčių arbatų siuntas bei gamyboje naudoti žaliavą, įsigytą iš tiekėjo Lenkijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2012, 1:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:28 PM

Bendrovė iki šiol arbatų kokybės saugos tyrimą atlikdavo pagal Europos farmakopėjos metodą sertifikuotoje Kauno agrocheminių tyrimų laboratorijoje. Įmonė galutinę produkciją gamindavo tik gavusi laboratorijos patvirtinimą apie reikalavimų atitikimą.

Pasak „Švenčionių vaistažolių“ generalinio direktoriaus Arūno Žilėno, praėjusią savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ištyrė „Švenčionių vaistažolių“ ekologiškų arbatų pavyzdžius kitu sertifikuotu multimetodu. Dėl skirtingų metodų taikymo, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rado pažeidimų ir sustabdė keturių ekologiškų arbatų prekybą.

Direktoriaus teigimu, kasmet tikrinanti bendrovę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iki šiol nė karto nebuvo radusi pažeidimų pagal arbatoms taikytą produkto saugos tyrimą - Europos farmakopėjos metodą.

„Šiuo metu Europos Sąjungoje pesticidų bei jų didžiausių leistinų normų sąrašas apima daugiau nei 600 pavadinimų, ir jų skaičius kasmet didėja. Deja, ateityje net ir tirdami savo produkciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos taikomu multimetodu nebūsime garantuoti, kad kažkuri laboratorija nepradės tirti pagal naujus metodus“, - sakė A. Žilėnas.

Pasak „Švenčionių vaistažolių“ generalinio direktoriaus, visos įmonės turėtų Europos Sąjungoje naudoti vienodą ekologiškų produktų gamybos sertifikavimą, o kontroliuojančios institucijos informuoti rinkos dalyvius apie jų taikomą metodą bei laboratorijas, kuriose atliekami saugos tyrimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.