R. Švedas: „Esama energetikos padėtis mūsų netenkina“

Esama energetikos padėtis ir Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ dominavimas rinkoje mūsų netenkina, tačiau patys lietuviai taip nusprendė niekieno neverčiami, teigia buvęs energetikos viceministras Romas Švedas.

R. Švedas atkreipė dėmesį, jog politikoje dažnai linkstama kaltinti kitus, tačiau, kalbant apie „Gazprom“ atvejį, reikia pagaliau pripažinti, jog tai - tik mūsų politikos sprendimas.<br>V. Balkūnas.
R. Švedas atkreipė dėmesį, jog politikoje dažnai linkstama kaltinti kitus, tačiau, kalbant apie „Gazprom“ atvejį, reikia pagaliau pripažinti, jog tai - tik mūsų politikos sprendimas.<br>V. Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-09-24 17:32, atnaujinta 2018-03-16 14:56

Jis priminė, jog 2002 m. iš Vyriausybės bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų įsigijo Vokietijos kompanija „Ruhrgas International“, o 2004 m. - „Gazprom“, tačiau to niekas nevertė daryti.

„Ar mus kas vertė parduoti? Ne, tai buvo privatizavimo procesas. Ar pirkėjas sumokėjo Lietuvos prašomus pinigus už akcijas? Taip, ir tai vyko 2004 m. Oficialiai skelbiama, jog toks skelbimas buvo priimtas, nes norėta užtikrinti dujų tiekimą. Bet kartu tai yra ir priežastis, kodėl dabar mes turime vertikaliai dominuojančią monopoliją Lietuvoje - ne dėl to, kad ji atėjo ir užvaldė šalį. Rinkoje „Gazprom“ monopolija įsigalėjo todėl, kad mes patys taip nusprendėme, ir mes tai padarėme niekieno neverčiami“, - pirmadienį Lietuvos-Vengrijos forumo konferencijoje sakė jis.

R. Švedas atkreipė dėmesį, jog politikoje dažnai linkstama kaltinti kitus, tačiau, kalbant apie „Gazprom“ atvejį, reikia pagaliau pripažinti, jog tai - tik mūsų politikos sprendimas. „Sakoma, kad kiti kalti, „niekas nekaltas - aplinka kalta“, bet Lietuvoje pats sunkiausias - dujų - atvejis yra lietuvių sprendimų rezultatas. O dabar skundžiamės, jog didžiausia pasaulyje dujų tiekimo įmonė mus skriaudžia. Kviesčiau mažiau kaltinti kitus, o pasižiūrėti į faktus“, - teigė jis.

R. Švedas taip pat pažymėjo, jog, įgyvendinant trečiojo energetikos paketo - Europos Sąjungos siūlomo teisės instrumento - nuostatas Lietuvoje, dėl kažkokių paslaptingų priežasčių šio teisės akto perkėlimas į nacionalinę teisę kelią randa labai sunkiai“. Buvęs viceministras tai sieja su politinės valios ir noro trūkumu.

„Kaip mes atrodome prieš ES? Mes sakome, kad yra blogai, tačiau, žiūrint iš kitos pusės, žingsniai padėties sutvarkymo link yra žengiami labai sunkiai. Kodėl? Nes trūksta politinės valios, noro, o kai jo trūksta, mes galime surasti šimtą priežasčių, kad kažko nepadarytumėme, bet nerasti tos vienos, vardan kurios turėtumėme padaryti“, - kalbėjo jis.

R. Švedas taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog Lietuva už gamtines dujas visuomet sumoka laiku, todėl ją galima drąsiai laikyti „gera vartotoja“, ir dėl to „Gazprom“ turėtų džiaugtis. Vis dėlto buvęs energetikos viceministras prisipažinto netikįs, kad dujų milžinės taisyklės ir toliau dominuos rinkoje.

„Mano įsitikinimu, tokia monopolinė rinka, kokia yra dabar, ilgai neišsilaikys“, - sakė R. Švedas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.