Ar Lietuvoje bus neigiamos indėlių palūkanos?

Neigiamos bankų indėlių palūkanos būtų naujas reiškinys Lietuvoje, tačiau ne pasaulyje. Vis dėlto specialistai primokėjimui už pinigų pasaugojimą mūsų šalyje įžvelgia teisinių kliūčių, tad patys bankai neigiamas palūkanas labiausiai regi kaip papildomą paslaugų apmokestinimą. Valstybė iš to išlošti galėtų pasitelkdama neišsemtas vidaus skolinimosi galimybes, rašo „Verslo žinios“.

Už indėlius bankuose jau galima gauti tik centus.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Už indėlius bankuose jau galima gauti tik centus.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2012, 11:01 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:35 AM

Svarstymai, kad pasaulio centriniams bankams spausdinant pinigus gali tekti primokėti bankams už jų priėmimą, dar neseniai atrodė kaip anekdotas, tačiau dabar tokios mintys nebeatrodo juokingai – Lietuvos komerciniai bankai kone kas savaitę karpo indėlių palūkanas ir jos nenumaldomai artėja prie nulio.

Šiuo metu Lietuvos bankų siūlomos metinės palūkanos už metų trukmės indėlį litais prasideda nuo 0,3 proc., o, pvz., 1 mėn. – nuo 0,05 proc.

Vienos nakties indėlių paslauga, dar prieš kelerius metus buvusi populiari tarp įmonių, beveik iš viso nunyko: didieji bankai tokių indėlių nepriima arba priima tik su papildomomis sąlygomis. Tad apie „neigiamų palūkanų zoną“ vis dažniau prabyla tiek bankai, tiek finansų specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.