Dėl ekonominės krizės gimstamumas JAV sumažėjo iki mažiausio lygio

Tiesioginį ryšį tarp gyventojų gerovės ir gimstamumo patvirtino nauji JAV administracijos duomenys. Skelbiama, kad naujagimių skaičius Jungtinėse Valstijose pastaruosius ketverius metus nuolat mažėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS-ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 3, 2012, 11:48 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:47 AM

Kaip pastebima Federalinio ligų kontrolės ir prevencijos centro ataskaitoje, 2011 metais šis rodiklis sumažėjo 1 proc., nukritęs iki mažiau nei 4 mln. žmonių - žemiausio lygio nuo 1998 metų.

Gimstamumas JAV pradėjo mažėti 2008 metais, būtent tais metais prasidėjo pasaulinė ekonominė krizė, skaudžiai smogusi amerikiečių kišenėms. Federalinio atsargų banko skaičiavimais, amerikiečių šeimų gerovė sunkmečiu smuko vidutiniškai 39 proc. 2008-2010 m. laikotarpiu vidutinė šalies piliečių valdomo turto ir finansinių aktyvų vertė, išskaičiavus skolas, sumažėjo nuo 126,4 iki 77,3 tūkst. dolerių. Pasak ekspertų „krizė prarijo tai, ką buvo sukaupusi ištisa karta“.

Specialistų nuomone, ekonominiai sunkumai, su kuriais susidūrė amerikiečiai, - mažėjančios pajamos, augantis nedarbas, sunkumai, susiję su paskolų grąžinimu ir būsto nuoma, - neišvengiamai atsiliepė ir norui gimdyti vaikus. 20-25 m. amžiaus moterų, kurių dauguma dar nespėjo susikurti finansinio pagrindo, 2011 metais gimdė 5 proc. mažiau.

Ekonominio pakilimo JAV metais buvo pastebimos visiškai priešingos demografinės tendencijos. Gimstamumas nuo praėjusio šimtmečio dešimtojo dešimtmečio nuolat augo ir pasiekė apogėjų 2007 metais, kai šalyje pasaulį išvydo 4,3 mln. naujagimių.

Vis dėlto, kaip rodo nauji vyriausybiniai duomenys, gimstamumo mažėjimo tempai JAV sulėtėjo ir situacija šioje srityje gerėja. Praėjusiais metais šis rodiklis sumažėjo vos 1 proc., tuo tarpu ankstesnius dvejus metus jis mažėjo atitinkamai 3 ir 2 procentais. „Galbūt taip nutiko dėl to, kad ekonomikos recesijos laikotarpis artėja į pabaigą“, - pareiškė demografijos specialistas iš Vašingtono tyrimų organizacijos „Population Reference BureauCarlas Haubas.

JAV administracija teigia, kad apskritai demografinė situacija stabili ir pagrindo nerimauti nėra. Centro ataskaitoje pastebima, kad pastaruoju metu amerikiečių šeimose pastebima tendencija auginti du vaikus. Šių metų demografinių duomenų JAV administracija dar neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.