I. Šimonytė: „Valstybės skola metų pabaigoje sudarys 40 proc. nuo BVP“

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė prognozuoja, kad metų pabaigoje valstybės skola sudarys 40 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP), o kitąmet laikantis atsakingos finansų politikos ji dar mažės.

Šiuo metu esantis 40 proc. nuo BVP skolos lygis, anot I. Šimonytės, ir turėtų būti maksimali Lietuvos turimos skolos riba.<br>R. Danisevičius.
Šiuo metu esantis 40 proc. nuo BVP skolos lygis, anot I. Šimonytės, ir turėtų būti maksimali Lietuvos turimos skolos riba.<br>R. Danisevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 3, 2012, 1:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:36 AM

„Valstybės skola šių metų pabaigoje, mes manome, kad sudarys apie 40 proc. bendrojo vidaus produkto. Tai ir toliau išliks viena iš mažiausių skolų Europos Sąjungoje. Labai tikiuosi, kad ateinančiais metais jau skolos santykis su BVP galės pradėti mažėti, tačiau tam turi mažėti biudžeto deficitas“, - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė už finansus atsakinga ministrė.

Ji sakė besitikinti, kad šiais metais skolos augimas, palyginti su BVP, stabilizuosis. Šiuo metu esantis 40 proc. nuo BVP skolos lygis, anot I. Šimonytės, ir turėtų būti maksimali Lietuvos turimos skolos riba.

Finansų ministerijos duomenimis, valstybės skola 2011 metų pabaigoje sudarė 41 mlrd. 736,3 mln. litų, arba 39,4 proc. BVP (106,006 mlrd. litų). Pernai metų pabaigoje centrinės valdžios skola sudarė 38 mlrd. 504,7 mln. litų, vietinės valdžios skola - 1 mlrd. 641,6 mln. litų ir socialinės apsaugos fondų skola - 1 mlrd. 590 mln. litų.

Valstybės skola yra ir svarbus rodiklis, norint įsivesti eurą. Kad galėtų įsivesti eurą, Lietuva turi įgyvendinti Mastrichto kriterijus. Tai reiškia, kad jos fiskalinis deficitas turi neviršyti 3 proc. BVP, valstybės skola neturi būti didesnė nei 60 proc. metinio BVP ir kita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.