Septynios žydų sėkmės paslaptys

„Dabar kiekvienas galite tapti žydu” – paskaitą apie žydų sėkmės principus pradeda Giedrius Drukteinis. Žydai nuo seno garsėja sėkmingomis verslo tradicijomis. Vieni to pavydi, o kiti randa ko iš jų pasimokyti. Finansinę sėkmę išrinktosios tautos versle suformavo istorinės aplinkybės, vaikų auklėjimo filosofija ir net religija. Žydai laikosi principo, kad didžiausias turtas yra mobilus – pinigai.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Oct 5, 2012, 10:00 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:25 AM

Galbūt dėl to trečdalis pasaulio milijonierių yra išrinktosios tautos atstovai. Beveik tiek pat Nobelio premijos laureatų, profesorių ir teisininkų irgi turi žydiško kraujo. Garsiausi prekiniai ženklai „Calvin Klein”, „Mark and Spencer”, „Bloomberg” taip pat valdomi žydų. Kas lemia tokią šios tautos atstovų sėkmę?

Žurnalistas Giedrius Drukteinis 2005 m. išleido knygą „Izraelis – žydų valstybė”. Šioje knygoje surinkta medžiaga atskleidžia žydų tautos istoriją ir jos santykį su aplinka. Kariniai konfliktai, pogromai, nepriklausomos valstybės formavimasis, santykis su kitomis tautomis – visa tai tampa raktu į žydų sėkmės paslaptis.

Žydai auklėja savo vaikus kaip pasaulio valdovus. Lietuvoje yra įprasta, kad aplinka jauną žmogų niekina ir laužo. Kartais mokytojai ir net tėvai nesibodi pašiepti prastai besimokančio aštuntoko ir skuba jį nuvertinti. Tėvai nuolat stengiasi, kad jų vaikas užaugtų geras ir teisingai besielgiantis žmogus. Skatinama slopinti nereikalingas emocijas ir susitaikyti su skaudžia realybe.

Tuo tarpu, žydai neaugina savo vaikų gerais žmonėmis, jie augina juos asmenybėmis. Jei mergaitei net labai nesiseka piešimo pamokos, žydai nenustos jos aukštinti ir girti. Be to, žydų namuose daugiau triukšmo, netvarkos, bet žydaitės dėl to nesirūpina, nes jos žino, kad taip bręsta asmenybės. Vaikai užauga arogantiškais ir pasitikinčiais savimi.

Žydai laikosi ir kito sėkmės principo – niekada nesek paskui minią. Tai nereiškia, kad neturite dalyvauti mitinge ar palaikyti Jums priimtinų idėjų. Tai reiškia, kad turite mokėti subtiliai išsiskirti.

Pavyzdžiui, jei pietaujate su verslo partneriais prabangiame restorane užsisakykite kokį ypač neįprastą patiekalą ir tai darykite su didžiausiu pasitikėjimu savimi, lyg įdaryta ryklio galva visada puikuojasi ant Jūsų pusryčių stalo. Tai garantuotai atkreips kartu pietaujančiųjų dėmesį ir tapsite įdomiausiu žmogumi prie stalo.

Didžiausio turto pergabenimui nereikia automobilio. Galima juokauti, kad didžiausias turtas telpa į švarko kišenę ir tai yra pinigai, bet vis gi žydai labiausiai vertina žinias. Galbūt dėl šio principo žydų tarpe nėra daug profesionalių olimpiadose laurus skinančių sportininkų.

Jie puikiai suvokia, kad tokia profesija greit išvarginanti, trumpalaikė, o sėkmės tikimybė labai nedidelė. Žydai renkasi universalias profesijas, kurios gali padėti uždirbti pinigus būnant bet kokio amžiaus ir bet kurioje šalyje. Jie tampa medikais, teisininkais, verslininkais.

Turbūt teko girdėti, kad žydai labai palaiko vieni kitus. Šis principas skamba taip – pasirūpink kitais ir jie pasirūpins tavimi. Tai reiškia, kad turi remti savųjų verslą ir aktyviai dalyvauti politiniame gyvenime. Taip pat tarp žydų yra paplitęs etniškas vartojimas. Išrinktosios tautos atstovai yra linkę pasidomėti, kur nukeliaus jų pinigai ir tik tada investuoti arba įsigyti prekę. Pavyzdžiui, jei žydai žino, kad Lietuva palaiko Izraelį ir jų bendruomenę, tuomet jie mielai nuo lentynų šluos būtent lietuviškus produktus.

Sėkmė lydi profesionalus, arba dirbk galva, o ne rankomis. Žydai nuo mažų dienų auklėja savo vaikus duodami jiems ne futbolo kamuolį, o šachmatų lentą. Mokėdami ne už krepšinio treniruotes, o už smuiko pamokas. Kadangi vaikai auginami kaip pasaulio valdovai, o jų talentai artimųjų labai vertinami, jie jaučiasi labai gerai, eidami su šaškių lenta po pažastimi pro pievoje kamuolį bespardančius bendraamžius. Darbas galva taip pat reiškia ir tai, kad tikras žydas turi uždirbti pinigus net tada, kai miega. Jei to nėra – vadinasi, vis dar dirbi rankomis.

Norėk įrodyti – taip skamba dar vienas sėkmės principas. Turbūt ne vienas vaikystėje esate girdėjęs, kad su tokia išvaizda modeliu nebūsite, o su tokiais matematikos pažymiais apie lakūno darbą galite net nesvajoti. Žydai jeigu nori – tai gali. Bet visų pirma jie stengiasi įrodyti sau, o tik po to kitiems.

Prie šios taisyklės dar būtų galima pridėti ir pamokymą apie kerštą – pats didžiausias kerštas yra gyventi geriau. Kai jau pavyksta įrodyti tai, ką norėjote, nereikia susirasti tų žmonių, kurie sakė, kad Jums nesiseks ir jiems parodyti pirštu. Jie patys tai sužinos ir tai padarys dar didesnį įspūdį.

Didžiuokis individualumu ir skatink kūrybiškumą. Prie šio principo daug paaiškinimų nereikia. Tiesiog reikia savimi pasitikėti net beprotiškiausiose idėjose ir didžiuotis pačiu savimi. Tokiu būdu tave ims vertinti ir aplinka. Nors būtent to didžiavimosi savimi lietuviai ir nemėgsta matydami žydą, tačiau pravartu patiems būtų to pasimokyti.

Žydų sėkmei versle ir finansuose įtakos turi ir religija. Pavyzdžiui, Naujajame testamente apie pinigus parašyta - „ Meilė pinigams yra visų velnio darbų priežastis (Timotiejaus 6:10) ”. Tuo tarpu Talmude yra visai kitokios eilutės – „Skurdas namuose yra blogiau nei penkiasdešimt maro epidemijų”. Todėl, jei norite sukurti sėkmingą verslą – derėtų pasinaudoti bent keliais išbandytais sėkmės principais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.