Vilniuje susikaus žymiausi ekonomikos pranašai

Šių metų spalio 25 dieną vykstančio Baltijos regiono šalių Invesuotojų Forumo lankytojai galės išvysti amžiaus ekonomikos dvikovą. Vakarų požiūriui atstovaujančiam analitikui dr. Nourieliui Roubiniui iššūkį mes žymiausias Japonijos ekonomistas Richard C. Koo. Šios dvi iškiliausios ekonomikos pasaulio žvaižgdės neplanuotai kartu su kitais ekspertais susitiks prie apvalaus stalo diskusijos, kurios metu bus diskutuojama apie subalansuotą ekonomikos politiką ir saugią finansinę sistemą. Diskusiją moderuos įtakingo leidinio „The Economist“ redaktoriaus pavaduotoja Vandeline von Bredow.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2012, 11:41 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:31 AM

„JAV ir Europa susidūrė su itin reta recesijos rūšimi, kurios varomoji jėga yra privataus sektoriaus skolos, įsipareigojimų mažinimas. Tokia recesijos forma dar yra palyginti mažai pažįstama ekonomikos profesionalams, todėl skiriasi ir požiūriai, kokių žingsnių turėtų imtis valstybės, kuriančios savo ekonomikos politiką“, - teigia Richard C. Koo.

Anot jo, laimei, Japonija, skirtingai nuo Vakarų šalių, su tokio tipo ekonomikos problemomis jau yra susidūrusi ir galime perimti pastarųjų 15 metų patirtį. Analogiškai keblioje situacijoje Japonija susidūrė su visišku fiskalinės ir pinigų politikos neefektyvumu, privataus sektoriaus subjektams vietoje pelno maksimizavimo siekiant mažinti įsipareigojimus. Kartu garsus ekonomistas pastebi, kad suvokus šios recesijos tipo priežastis nesunku paaiškinti Euro zonos būklę, nes Mastrichto sutartyje nebuvo numatyta tokios nuosmukio rūšies galimybė ir jos saugikliai, kurie padėtų išvengti šios recesijos. Pasak R. C. Koo, sėkmingą krizės sprendimo būdą pasirinkusią Vokietiją pagal dabartines prognozes Ispanija galėtų pasivyti 2015, Graikija – 2016, o Portugalija – tik 2018 metais.

„Europos valstybių ekonomikos turi pripažinti savo užsitęsusias struktūrines silpnybes ir siekti labiau subalansuotų plėtros modelių, atsižvelgdamos į senstančią visuomenę ir dėl to besikeičiančią darbo rinką“, - teigia dr. N. Roubini. Jo manymu, tose valstybėse, kuriose prieškriziniu metu buvo skatinamas vartojimas ir investicijos į sferas, kurios nesusijusios su prekyba, makroekonomikos politika turėtų skatinti eksportą ir tarptautinį konkurencingumą. Pasak. N. Roubini, tokie pokyčiai jau pastebimi Baltijos regiono šalyse.

Richard C. Koo yra vyriausias Nomura Tyrimų Instituto ekonomistas, vizituojantis Waseda universiteto profesorius, daugybę kartų išrinktas patikimiausiu Japonijos ekonomistu. Šiuo metu R. C. Koo taip pat dirba Strateginių ir Tarptautinių Studijų Centre Vašingtone, vyriausiuoju patarėju. Jo paskutinė parašyta knyga „Šventasis makroekonomikos gralis – Japonijos recesijos pamokos“ yra išversta į 4 užsienio kalbas.

Primename, kad Baltijos regiono šalių Investuotojų Forumas – tai tarptautinis forumas, kurio tikslas – skatinti verslo plėtrą, gerinti investicinę aplinką ir aptarti ateities perspektyvas. Dvi dienas truksiantis renginys taps Baltijos šalių verslo jungtimi ir sutelks pagrindinius sprendimų priėmėjus Baltijos regione: globalios ir regioninės ekonomikos ekspertus, valstybių ir verslo lyderius, akademikus, tarptautinę ir vietinę žiniasklaidą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.