Ūkio ministras V. Uspaskichą vadina iliuzionistu

Reaguodamas į Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho planus „gelbėti“ Lietuvos ekonomiką „generuojančioms įmonėms“ mažinant mokesčius, didinant išmokas, bet nepraskolinant šalies, ūkio ministras Rimantas Žylius vadina iliuzionisto taktika.

Pasak ministro, V. Uspaskicho siekis verslui, kuris eksportuoja ir taip „išstumia“ importuotas prekes, bus kuriama palankesnė mokesčių bazė, o neeksportuojančiam verslui - didesnė mokesčių našta, gali skambėti gana viliojančiai, tačiau tai tėra rinkėjų apgaulė.<br>A. Lukošiaus fotomontažas.
Pasak ministro, V. Uspaskicho siekis verslui, kuris eksportuoja ir taip „išstumia“ importuotas prekes, bus kuriama palankesnė mokesčių bazė, o neeksportuojančiam verslui - didesnė mokesčių našta, gali skambėti gana viliojančiai, tačiau tai tėra rinkėjų apgaulė.<br>A. Lukošiaus fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 18, 2012, 8:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:36 AM

„Būtina iliuzionistų darbo sąlyga - turi būti nematomi tarpiniai žingsniai - viskas daroma juodojoje dėžėje, ir jis tai puikiai atlieka“, - pažymi R. Žylius, pateikdamas pavyzdį, kaip V. Uspaskichas žada pakelti minimalų atlyginimą, tačiau neatsako, kas atsitiks su mažais verslais, kaip bus suvaldytas nedarbas ir išaugę biudžeto įsipareigojimai.

Ūkio ministras „iliuzionistų taktika“ įvardija ir frazę „mes žinome, kaip“, tačiau jokių konkrečių ir konstruktyvių pasiūlymų dabartinei koalicijai nebuvo pateikta.

„Jei pasisakoma apie valstybės valdomas įmones, tai kalbama apie abstrakčias idėjas dėl efektyvumo, tačiau nė žodžiu nepaminima, ar jau daugiau nei dvejus metus vykdoma valstybės valdomų įmonių reforma yra tinkama, gal keistina, o gal stabdytina. Vis dėlto sunku nesistebėti, jog ir čia iliuzionistas mato visiškai kitokią realybę: jis nemato bene 10 kartų padidėjusio valstybės įmonių pelno, jis regi „praskolintas“ įmones ir mistinį milijardo litų „trūkumą“, jis nepastebi, jog valstybinių įmonių skolų lygis pastaruosius trejus metus išliko pastovus“, - teigia R. Žylius.

Pasak ministro, V. Uspaskicho siekis verslui, kuris eksportuoja ir taip „išstumia“ importuotas prekes, bus kuriama palankesnė mokesčių bazė, o neeksportuojančiam verslui - didesnė mokesčių našta, gali skambėti gana viliojančiai, tačiau tai tėra rinkėjų apgaulė.

„Šis „planas“ bendrąja prasme gali skambėti gana viliojančiai, ypač kalbant apie eksportuojančius verslus. Taip tariamai pagerintume savo prekybos balansą, taigi eksportuotume daugiau nei importuotume, o tai labai svarbu ekonomikos sveikatai. Tačiau tai tėra tik iliuzionistinė rinkėjų apgaulė. (...) Pirmiausia Europos Sąjungos teisė neleidžia verslų diskriminavimo. Todėl tokių pasiūlymų tiesiog nebūtų leista įgyvendinti“, - konstatavo ministras ir pridūrė, jog siūlomas mokesčių pakėlimas neeksportuojančiame sektoriuje neabejotinai reikštų ir kainų pakėlimą.

R. Žylius perspėjo, jog siūlomos protekcionistinės vietos verslo gynimo politikos rezultatas būtų brangias ir nekokybiškas prekes gaminantis, pagal vienodas žaidimo taisykles su užsienio gamintojais nemokantis konkuruoti verslas.

„Kitaip tariant, tai, kas naudinga konservų fabrikui, nėra naudinga už konservus permokantiems vartotojams. Turbūt nė nereikia gilintis, kad tokia politika prieštarautų ES teisei, todėl negalėtų būti realiai įgyvendinta. Gal visi kartu galėtume paprašyti pretenduojančiųjų užimti postus Seime ir Vyriausybėje daugiau aiškumo ir konkretumo apie jų siūlomus sprendimus ir jų pasekmes? Tuomet galėtume atskirti pelus nuo grūdų, iliuzionistinius triukus nuo realių sprendimų“, - sakė R. Žylius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.