Skandinavija turi Nobelio premiją, to paties reikia ir Lietuvai?

Lietuviai – didi tauta, kuri gali pasiekti visko, ko tik nori. Trūksta tik pasitikėjimo ir sektinų pavyzdžių jaunimui. Tuo įsitikinę užsienyje dirbantys verslininkai ir menininkai, pirmadienį ryte kalbėję „Global Lithuanian Leaders“ renginyje. Renginio tikslas – apdovanoti daug pasiekusius užsienio lietuvius. Vienas iš nominantų – verslininkas Antanas Guoga sakė, kad skleisti įkvėpimą jauniems lietuviams yra jo pašaukimas. Taip pat buvo iškelta mintis, kad reikėtų stiprinti tokių apdovanojimų prestižą tarptautiniu lygmeniu - kaip pavyzdys buvo paminėta Nobelio premija. 

V. Lašas teigė, kad tokie ir panašūs apdovanojimai gali tapti Lietuvos indėliu į tarptautinės bendruomenės veiklą.<br>D. Umbrasas
V. Lašas teigė, kad tokie ir panašūs apdovanojimai gali tapti Lietuvos indėliu į tarptautinės bendruomenės veiklą.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Nov 5, 2012, 4:08 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:33 PM

„Dalyvauju šiame konkurse, nes manau, kad tai suteikia lietuviams pasitikėjimo, kaip globali tauta, kuri gali konkuruoti su bet kuo – tik reikia protingai pasirinkti nišą. Tai mano pašaukimas“, - tvirtino A. Guoga.

Lažybų verslo magnatas ir pokerio žaidėjas įsitikinęs, kad talento lietuviams netrūksta – tik entuziazmo.

„Yra protingų ir talentingų lietuvių visame pasaulyje. Kai visi matys pavyzdžius, lietuviai įgaus pasitikėjimo. Nes pasitikėjimo labiausiai ir trūksta lietuviams, pasitikėjimo ir darbo entuziazmo. Reikia didžiuotis, kad esame lietuviai iš didžios tautos“, - sakė verslininkas.

R. Bartkus: „Reikia atsiverti pasauliui ir sunkiai dirbti“

Kitas renginio nominantas, JAV gyvenantis menininkas Ray Rimvydas Bartkus įsitikinęs, kad Lietuvą aukštyn iškels jaunimas.

„Kai buvau mažas ir gyvenau Sovietų Sąjungoje, pasiekdavo žinos apie tokius žmones, kaip Jonas Mekas. Žmones, kurie ne tik kūrybiškai dirbo savo darbą, bet kartu ir vedė visą visuomenę, įkvėpė pačius amerikiečius ir prancūzus siekti to, ką jie pasiekė.

Dabar, kai Lietuva integruojasi į pasaulį, išlieka tas pats tikslas – kaip tapti geriausiam ne tik Lietuvoje, bet ir geriausiam pasaulyje. Lietuvos jaunimas yra labai pažangus ir labai laisvai mąstantis, neturi tokių kompleksų, kokius turime mes. Lietuvos problema ir tikslas yra integruoti tuos lietuvius sau naudinga linkme“, tvirtino menininkas, kuriantis iliustracijos tokiems leidiniams, kaip „The New York Times“ ir „The Wall Street Journal“.

Lietuvai reikia tapti tarptautinius apdovanojimus dalinančia šalimi?

Renginyje kalbėjęs mokslininkas Vladas Lašas teigė, kad tokie ir panašūs apdovanojimai gali tapti Lietuvos indėliu į tarptautinės bendruomenės veiklą.

„Matysime tuos žmones, kurie nuveikia ne tik kažką vietoje, bet ir išėję į platesnius vandenis, sugebėjo pasiekti tokius dalykus, kurie reikšmingi pasauliui. Tai geras pavyzdys Lietuvai, Lietuvoje esančiam jaunimui, kuris dar svarsto, ką galėtų pasiekti. Tokios šalys, kaip Norvegija, turi Nobelio premiją  (Nobelio premija yra teikiama Norvegijoje ir Švedijoje - Red.). Tai nedidelis resursas, bet jie daro kažką, kas naudinga pasauliui. Mes ir turėtume eiti tokiu keliu, rasdami savo kelią“, - sakė V. Lašas.

„Global Lithuania Leaders“ apdovanojimai vyks gruodžio 27 dieną. Iš maždaug 300 nominantų, kuriuos galima siūlyti renginio internetinėje svetainėje, organizacijos nariai atrinks 4 laimėtojus – užsienio lietuvius, pasižymėjusius verslo, mokslo, kultūros srityse, arba už viso gyvenimo pasiekimus, garsinant Lietuvos vardą.

Tarp jau esančių nominantų yra verslininkas Antanas Guoga, menininkas Rimvydas Ray Bartkus, Bogotos meras Antanas Mockus, profesorius Tomas Venclova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.