Jaunam verslui Kaune užaugti trukdo specialistų trūkumas

Plėtoti verslą Kaune patogu dėl mažesnių nei sostinėje atlyginimų, tačiau jauni verslininkai pastaraisiais metais itin jaučia specialistų trūkumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Laikinoji sostinė“)

2012-11-18 11:00, atnaujinta 2018-03-15 08:21

Informacinių technologijų bendrovei vadovaujantis Paulius Lazauskas savo verslą pradėjo būdamas 20-ies. Po septynerių metų darbo jis suprato pasirinkęs teisingą kelią.

Kauno technologijos universitete (KTU) vaikinas mokėsi informatikos ir duomenų saugos, žinias netrukus pritaikė ir praktikoje.

P.Lazauskas kasmet plečia veiklą ir aktyviai ieško motyvuotų jaunų specialistų, norinčių tobulinti savo žinias ir galinčių pasiūlyti naujų informacinių technologijų (IT) sprendimų.

– Kodėl apskritai kūrėte savo verslą? – paklausėme 27 metų P.Lazausko.

– Visada norėjau turėti savo verslą. Kadangi studijavau informatiką ir sutikau daug būsimų specialistų, buvome panašios nuomonės, kad reikia kurti ką nors savo. Taip ir padarėme – iš pradžių buvome trys akcininkai. Dabar įmonėje dirba 20 žmonių.

– Iš pradžių verslą plėtojote inkubatoriuje, kuriame sąlygos buvo lengvatinės. Palikę KTU regioninį mokslo parką, susidūrėte su realiomis rinkos sąlygomis.

– Informacinės technologijos net ekonomikos sunkmečiu išgyveno, smukusi rinka šią sritį mažiausiai palietė.

Dabar didžiausia problema, kurią patiriame, – kvalifikuotų darbuotojų trūkumas. Jį juntame jau kelerius metus. Naujų specialistų parengia universitetai, tačiau mus labiausiai stebina jaunų žmonių motyvacijos stoka. Jie nežino nei ko nori, nei kodėl ateina darbintis. Kodėl taip atsitiko – negaliu pasakyti, tačiau pusė ateinančiųjų dirbti neturi jokios motyvacijos.

Jau tapo tradicija kviestis pas save studentus ir juos mokyti, kad patys užsiaugintume darbuotojų. Kasmet pasikviečiame po 4–5 žmones.

Darbuotojų trūkumą juntame ir dėl to, kad geriausius specialistus išgraibsto didelės tarptautinės kompanijos, veikiančios ir Lietuvoje.

– O gal jaunų žmonių nemotyvuoja ir palyginti nedidelės lietuviškos algos, kurias siūlo būtent lietuviško kapitalo įmonės?

– IT srities specialistai niekada nesiskųsdavo mažais atlyginimais. Jie paprastai būna du ar net daugiau kartų didesni nei įprastos lietuviškos algos.

– Ar Kaune verslo plėtojimo sąlygos kuo nors ypatingos, ar niekuo nesiskiria, tarkim, nuo Vilniaus?

– Kaune telkiasi IT specialistai, jie čia įgyja aukštąjį išsilavinimą. Darbuotojams Kaune galima pasiūlyti šiek tiek mažesnį atlygį nei Vilniuje. Vis dėlto sostinėje pragyvenimo lygis aukštesnis nei laikinojoje sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.