Dėl vienos unijos machinacijų šešėlis krito ant visų

Lietuvos banko sprendimas laikinai apriboti Nacionalinės kredito unijos veiklą – aiškus signalas visai unijų rinkai, kad finansiniai pažeidimai ir rizikinga veikla nebus toleruojami. Dar lapkričio pradžioje banko priežiūros pareigūnai pastebėjo, kad kai kuriose pavieniui veikiančiose kredito unijose nepakankamai reikliai vertinama kreditų rizika, apstu kitokių šiurkščių finansinių pažeidimų.

Asociacijos Lietuvos kredito unijos pirmininkui R. Stonkui pastarosiomis dienomis ne kartą teko aiškinti klientams, kad į finansinį skandalą patekusi Nacionalinė kredito unija ir dar 13 pavieniui veikiančių unijų nepriklauso Lietuvos centrinei kredito unijai ir neturi su ja nieko bendro.<br>LCKU nuotrauka
Asociacijos Lietuvos kredito unijos pirmininkui R. Stonkui pastarosiomis dienomis ne kartą teko aiškinti klientams, kad į finansinį skandalą patekusi Nacionalinė kredito unija ir dar 13 pavieniui veikiančių unijų nepriklauso Lietuvos centrinei kredito unijai ir neturi su ja nieko bendro.<br>LCKU nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Stasys Jokūbaitis („UP“)

Dec 15, 2012, 11:30 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:06 PM

Deja, plykstelėjęs skandalas Nacionalinėje kredito unijoje metė šešėlį ir kitoms šalyje veikiančioms kredito unijoms, kurios su vadinamąja „nacionaline“ neturi nieko bendro.

Klaidina pavadinimas

Asociacijos Lietuvos kredito unijos, jungiančios 63 kredito unijas iš Lietuvoje veikiančių 77, valdybos pirmininkas Ramūnas Stonkus „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad jau buvo priverstas ne kartą aiškinti klientams, tarp kurių nemažai žemės ūkio bendrovių, ūkininkų, jog į finansinį skandalą patekusi Nacionalinė kredito unija ir dar 13 pavieniui veikiančių unijų nepriklauso asociacijai Lietuvos kredito unija, Lietuvos centrinei kredito unijai (LCKU) ir kad jų niekada niekas nesiejo.

„Daugelį žmonių tikriausiai klaidina tas žodis „nacionalinis“, kuriuo pasivadino ši į finansinius nemalonumus klimpstanti kredito unija. Tokie skambūs žodžiai įmonės pavadinime ne vienam asocijuojasi, kad tai yra visos Lietuvos finansinė įstaiga, kuria galbūt galima pasitikėti. O iš tiesų tai tik viena iš pavienių unijų, neužimančių šalyje didesnės finansinės rinkos dalies“, - teigė R. Stonkus.

Jo nuomone, įmonių pavadinimai su žodžiu „nacionalinis“ turėtų būti parenkami atsargiau, kad neklaidintų rinkos dalyvių, negadintų įvaizdžio kitiems.

Metė šešėlį dirbančioms sąžiningai

Lietuvos centrinės kredito unijos, šiuo metu pagal turtą užimančios 80 proc. visos kredito unijų rinkos, prezidentas Fortunatas Dirginčius apgailestavo, kad kitų, šiai sistemai nepriklausančių unijų veikla metė šešėlį visai unijų finansinei rinkai.

„Mes jau seniai pastebime, kaip agresyviai plečiasi pavieniai veikiančios kredito unijos, neturinčios nei stabilizacijos, nei likvidumo fondų. Jos yra menkiau kontroliuojamos, nes nepriklauso nei Centrinei kredito unijai, nei kokioms nors kitokioms asociacijoms. Tai, kas dabar atsitiko Nacionalinėje kredito unijoje, mums nebuvo netikėtumas, anksčiau ar vėliau tai turėjo įvykti. Todėl primygtinai siūlome apriboti naujų kredito unijų steigimąsi ir sugriežtinti nepriklausančių vienai sistemai bei rizikingai augančių kredito unijų veiklą“, - sakė F. Dirginčius.

Kad pavieniai veikiančių unijų veikoje ne viskas gerai, iliustruoja ir skaičiai. Pasak Lietuvos centrinės kredito unijos Rizikos valdymo grupės vadovo, finansų analitiko Aurelijaus Cviliko, Centrinei kredito unijai priklausančių kredito unijų indėlių prieaugis šiemet siekia 18 proc., o nepriklausančių kredito unijų – net 124 proc. Jo nuomone, toks indėlių augimas negali nekelti susirūpinimo, nes nėra proporcingas nei laikui, nei mastais.

Susijungusios kontroliuojamos griežčiau

Kur kas griežčiau kontroliuojamos į Lietuvos centrinę kredito uniją susijungusios unijos. Ne per seniausiai čia įkurta Rizikos valdymo grupė, kuri yra atsakinga už visų šiai sistemai priklausančių unijų rizikos valdymo politikos formavimą ir priemonių rengimą, stambių paskolų teikimą ir vertinimą, rizikos lygio kontrolę ir kt.

Kredito unijų veiklos kontrolę nuosekliai stiprina ir Lietuvos bankas, kurio sprendimu nuo lapkričio 1 d. įvestas privalomas kredito unijų vadovų egzaminavimas. Nuo kitų metų unijos privalės laikytis padengimo likvidžiuoju turtu rodiklio. Aukštos kokybės likvidžiu turtu bus pripažįstama ir 50 proc. unijos lėšų, laikomų unijos likvidumo palaikymo rezerve.

Lietuvos centrinės kredito unijos sistemoje veikiančios 63 kredito unijos jau dabar atitinka likvidumo rodiklius, kurie visoms unijoms bus privalomi nuo 2013 m. sausio 1 d. Bendras LCKU priklausančių kredito unijų likvidumo rodiklis – 44,39 proc. (reikalaujamas ne mažesnis kaip 30 proc.), kapitalo pakankamumo rodiklis – 19,94 proc. (reikalaujamas ne mažesnis kaip 13 proc.). Lietuvos centrinės kredito unijos narių valdomas turtas – 1,63 mlrd. litų, t.y. 14 proc. daugiau nei prieš metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.