„Gazprom“ atstovas: „Konkurencija negarantuoja mažesnių dujų kainų“

Suskystintų gamtinių dujų projektas yra pirmiausia politinis. Tai valstybinis projektas dėl energetinės nepriklausomybės, o komerciniai aspektai sudėlioti vėliau“ - pabrėžė „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis, „Energetikos forume 2012. Naujoji Lietuvos energetika: galimybės verslui”, pristatęs Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Dec 18, 2012, 2:54 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:38 PM

SGD laivas jau pradėtas gaminti, o tai reiškia, kad užsakymo atšaukti nebegalima.

„Energetikoje labai svarbus patikimumas. Mes dažnai kalbame apie rinką, tačiau žiemą, kai radiatoriai atšąla, visi suprantame, kaip svarbu patikimumas. Šiuo metu turime vienintelį dujų tiekėją“ sakė R. Masiulis.

Jo teigimu, pagal visas savo technines galimybes Lietuvos terminalas galėtų tapti regioninis, tačiau reikėtų sustiprinti dujotiekio jungtis su Latvija.

„Kitos šalyse (Latvija, Estija, Suomija – Red.) turi savo projektus. Kol kas fiziškai statyba vyksta tik mūsų terminalo“, - sakė R. Masiulis.

Jis pabrėžė, kad Klaipėdos uostas yra šiauriausiai esantis žiemą neužšąlantis uostas, o tai yra svarbu dujų tiekėjams.

„Aišku, šiais laikais yra ledlaužių, ledas nebūtinai yra kliūtis. Tačiau, kiek teko kalbėtis su dujų tiekėjais, jie nenorėtų plaukti šiauriau Klaipėdos. Mes tą sakėme ir Europos komisija, , kad svarbu atsižvelgti į tiekėjų galimybes, nes prastovos, draudimas, visai tai kainuoja“, - aiškino R. Masiulis.

Gazprom Marketing & Trading Limited” reguliavimo klausimų skyriaus vadovas Alexas Barnesas teigė, kad trečiasis ES energetikos paketas, skatinantis konkurenciją, tėra įrankis, jis negarantuoja mažesnės energijos kainos.

Europoje mes turime labai įdomų paradoksą, daugybė pinigų dabar išleidžiama atsinaujinatiems šaltiniams, tačiau tuo pačiu sudegina daugiau anglies, o dujas mėgina išstumti, nors pastarosios daug mažiau teršia aplinką.

Dabar diskutuojama, kad reikia statyti elektrines, kurios užtikrintų energijos tiekimą, kai neveikia atsinaujinantys šaltiniai, pavyzdžiui, nepučia vėjas, nešviečia saulė“, - aiškino A. Barnesas.

„Nemokamų pietų nebūna. Jeigu investuojame į energijos tiekimo saugumą, tai reiškia, kad tiesiame naujus dujotiekius, kurie didžiąją laiko dalį nebus naudojami. Tai kainuoja.

Jeigu investuojame į klimato kaitą, tai energijos generavimas iš atsinaujinančių šaltinių yra gerokai brangesnis nei naudojant dujas. Be to, reikia investuoti į elektros tinklus. Visa tai galima turėti, tačiau klausimas yra kaina. Kiek mes už tai esame pasirengę mokėti“, - sakė A. Barnesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.