Verslas vėl kaulija lengvatų

Naujajai Vyriausybei teks atremti vis gausėjančios lengvatų prašytojų armijos atakas. Eilėje nekantriai trypčioja mėsininkai ir viešbučių valdytojai. O automobilių dujų ir benzino pardavėjai jau parengė šūsnis argumentų, kodėl reikia nuolaidų.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

2013-01-03 11:02, atnaujinta 2018-03-14 01:17

Svarbiausia ne tik žmogus, bet ir biudžeto drausmė. Tai pažadėję valdantieji turės įrodyti, kad yra nelinkę dalyti įvairiausių mokesčių lengvatų.

Viešbučių valdytojai, nieko nepešę iš buvusios valdžios, į dabartinę žvelgia su lūkesčiais. Jie tikisi, kad bus sumažintas pridėtinės vertės mokestis (PVM) apgyvendinimo paslaugoms.

To paties laukia ir šviežios bei atšaldytos mėsos tiekėjai ir pardavėjai. Vyriausybė kol kas nieko nežada ir aiškina, kad sprendimai bus priimti tik apskaičiavus, iš ko bus galima padengti biudžeto nuostolius.

Nori mažesnio akcizo

Automobilių dujų prekeiviai jau pradėjo varstyti valdžios kabinetų duris. Jie mano, kad laikas mažinti akcizą šiuo metu pigiausiems degalams.

Mat kaimyninėse šalyse automobilių dujos kainuoja mažiau nei Lietuvoje.

„Lietuva ES yra antra pagal akcizo dydį automobilių dujoms. Manome, kad tai neteisinga”, – įsitikinęs Lietuvos automobilių dujų įrangos montuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Remigijus Jonaitis.

Degalų prekeiviai ir įrangos montuotojai dar praėjusių metų pabaigoje kreipėsi į Seimo Ekonomikos komitetą, kad jis imtųsi svarstyti mažesnio akcizo idėją.

Nors verslininkai konkretaus tarifo nepasiūlė, jie tikisi, kad naujoji valdžia bent pradės apie tai kalbėti.

Šiuo metu Lietuvoje galiojantis akcizo dydis yra beveik 2,5 karto didesnis nei privalomas minimalus. Akcizų mažinimui pritarė ir ankstesnė Susisiekimo ministerijos vadovybė, tačiau pasipriešino Finansų ministerija.

Naktinės reformos palikimas

„Dujas naudoja tie, kurie stengiasi sutaupyti, o valstybė nori pasipelnyti jų sąskaita”, – piktinosi R.Jonaitis.

Automobilių dujų akcizas buvo padidintas baigiantis 2008 metams per vadinamąją naktinę mokesčių reformą. Tada nuo minimalaus ES reikalaujamo dydžio (432 litų) akcizas ūgtelėjo iki 1050 litų už tūkstantį kubinių metrų.

Be to, vairuotojai stebisi, kad dujų kainos Lietuvoje tarsi įkaltos. Nors dėl krintančios naftos kainos benzinas ir dyzelinas pinga nuo rudens, pigiausiems degalams tai negalioja.

Maža to, automobilių dujos paskutinėmis 2012 metų dienomis net šiek tiek pabrango. „Kainas diktuoja keli tiekėjai”, – sakė R.Jonaitis.

Kausis ir dėl benzino

Benzino pardavėjai irgi žada kilti į kovą jau šį mėnesį. Praėjusiais metais jie nesėkmingai bandė įtikinti valdžią, kad sumažinus akcizą biudžetas gautų daugiau pajamų, o litras benzino atpigtų 30 centų.

Benzino akcizas Lietuvoje irgi didesnis už Europos Sąjungos reikalaujamą minimalų tarifą. Todėl netrukus degalų prekeiviai kreipsis į valdžią ir prašys jį mažinti.

„Tokiu atveju biudžetas gautų daugiau pajamų, nes pagyvėtų prekyba. Tikimės, kad naujoji šalies valdžia tai supras”, – vylėsi Lietuvos naftos produktais prekiaujančių įmonių asociacijos vadovas Lukas Vosylius.

Buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė ne kartą abejojo tokiais prekybininkų teiginiais.

Nauji tarifai

Nuo sausio, kaip ir ankstesniais metais, toliau galios lengvatiniai PVM tarifai šilumai ir vaistams. Šildymui galios 9 proc. PVM, o kompensuojamiesiems vaistams – 5 proc.

Šįmet įsigaliojo lengvatinis 9 proc. PVM keleiviams ir bagažui vežti, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams bei 5 proc. tarifas neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Dyzelino akcizas nuo šių metų pakilo, todėl „Orlen Lietuva” padidino jo kainą 9 centais už litrą. Netrukus dyzelinas turėtų pabrangti ir degalinėse.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.