Baltijos šalių ekonomika auga sparčiai, bet nepakankamai

Lietuva, Latvija ir Estija turėtų išlikti sparčiausiai ekonomiškai augančios šalys Vakarų Europoje. Prognozuojamas 2013 metų BVP augimas sieks apie 3 procentus. Tačiau tokio augimo nepakanka kokybiškam gyvenimui, mano investicinio banko „Finasta“ Vyriausioji ekonomistė Rūta Medaiskytė, pateikusi makroekonomikos apžvalgą „2013-ieji: ko tikimės iš pasaulio ir Lietuvos ekonomikos?“

Ekonomistus džiugina, kad Lietuvoje atsigauna mažmeninė prekyba ir vidaus vartojimas.<br>M. Astrausko asociatyvi nuotrauka
Ekonomistus džiugina, kad Lietuvoje atsigauna mažmeninė prekyba ir vidaus vartojimas.<br>M. Astrausko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Jan 15, 2013, 3:02 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:46 PM

„10 proc. BVP augimas, kaip buvo prieš krizę, jau rodė ekonomikos perkaitimą. Bet besivystančioms šalims 5 – 6 proc. metinis ekonomikos augimas būtų pageidautina. Galbūt tiek ir augtume, jeigu mūsų netemptų žemyn euro zonos ir pasaulio ekonomikos problemos“, - sakė R. Medaiskytė.

Lietuvai iki prieškrizinio ekonomikos lygio dar trūksta poros metų. „Finasta“ prognozuoja, kad Lietuva ir Estija prieškrizinį 2008 metų ekonomikos lygį pasieks 2014 metais, o Latvija dar vėliau.

Ekonomistus džiugina, kad Lietuvoje atsigauna mažmeninė prekyba ir vidaus vartojimas. Tai rodo, kad žmonės labiau pasitiki savo ilgalaike finansine situacija. Kita vertus, ekonomistus toks augimas šiek tiek stebina, nes šalyje tebėra didelis nedarbo lygis, tad ši tendencija gali prislopti.

Neslopsta kita tendecija – taupyti. Indėliai bankuose pasiekė rekordinį lygį ir nemažėja, nors jų palūkanos pastaruoju metu gerokai smuko.

Kita vertus, verslininkai šalies ekonomikos perspektyvas vertina kur kas atsargiau nei gyventojai. Investicijų į naujas technologija mažėja. Tai susiję ir su bankų nenoru skolinti ir su tuo, kad verslininkai į investicijas žiūri vis dar atsargiai.

„Jeigu būtų galima naujosios Vyriausybės paprašyti, kad nesugadintų šalies makroekonominių rodiklių. Vis dar maža Vyriausybės skola, gerokai atsiliekanti nuo Mastrichto kriterijų, mažas biudžeto deficitas, tvari plėtra, už tai gauname privalumų iš finansų rinkų. Mes tikrai skolintumėmės brangiau. Tai yra privalumas, kurio gerai būtų neprarasti ne tik iš principo, bet ir dėl narystės euro zonoje“, - sakė R. Medaiskytė.

Jos nuomone, Lietuvai euras būtų labai naudingas.

„Mes esame maža ekonomika. Jeigu būtume turėję eurą 2009 metais, būtume išvengę finansinio smūgio. Kuo valiuta patikimesnė, tuo mažesnė rizikos norma. Nebūtų tiek išaugusios palūkanos, būtų galima pigiau ir daugiau skolintis. Dėl to teko taip smarkiai . Iš esmės tai privalumas dėl ekonomikos stabilumo“,- tvirtino finansų analitikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.