Kratos „Lietuvos dujose“ tėra dūmų uždanga

Žiniasklaidoje skamba „Lietuvos dujų“ vardas. Bendrovėje atliekamos kratos, teigiama, esą bendrovė galėjo paveikti gamtinių dujų kainas Lietuvai. Nebūkime naivūs.

Anot A. Janukonio, pastaruoju metu viešojoje erdvėje ieškoma kaltųjų, esą atsakingų dėl aukštų šilumos ir dujų kainų.
Anot A. Janukonio, pastaruoju metu viešojoje erdvėje ieškoma kaltųjų, esą atsakingų dėl aukštų šilumos ir dujų kainų.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Janukonis

2013-02-04 18:05, atnaujinta 2018-03-12 14:49

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje ieškoma kaltųjų, esą atsakingų dėl aukštų šilumos ir dujų kainų. Ši tema ypač aktuali už lango tvyrant 10 laipsnių šalčiui.

Priminsiu, kad šilumos kainas tiesiogiai veikia gamtinių dujų kaina. Koncernas „Gazprom“ priklauso Rusijai, todėl dujų kainą mūsų šalyje gali paveikti ne atskirų įmonių veikla, o išimtinai tarpvalstybiniai Lietuvos–Rusijos susitarimai.

Neabejoju, kad kratos „Lietuvos dujose“ tėra dūmų uždanga, skirta paslėpti kaltininkams, kurie iš tikrųjų neša atsakomybę dėl katastrofiško energetinio (ne)bendradarbiavimo su Rusija.

Kalti yra tie, kurie valstybiniu lygmeniu nesugebėjo (arba nenorėjo) valstybiniu lygiu užtikrinti mažesnių gamtinių dujų kainų Lietuvai arba dujų pakeitimo beveik triskart pigesniu vietiniu biokuru šalies šilumos ūkyje. Abi šios priemonės šiandien leistų už šilumą mokėti mažiau.

Deja, pagrindiniu konservatorių energetikos politikos palikimu per ketverius valdymo metus tapo didžiausia gamtinių dujų kaina visame regione.

Lietuva už gamtines dujas pakloja 38,3 EUR/MWh. Estams dujos kainuoja 34,1 EUR/MWh, latviams 33,8 EUR/MWh. Pigiausios dujos tarp kaimynų yra Lenkijoje, kur kainuoja 29,6 EUR/MWh.

Tai yra visiems šilumos vartotojams skaudus faktas, kurio neįmanoma paslėpti po jokiais dūmais.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti keista, kodėl po nuolatinio šilumininkų ir biokuro plėtotojų gniuždymo, puolimo sulaukė ir dujininkai. Beje „Lietuvos dujos“ Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje tvirtina ne dujų kainas, o viso labo dujų transportavimo įkainius.

Bandymas kriminalizuoti įprastą tarpžinybinį bedradarbiavimą, kurio metu pateikiamos išsamios didelės apimties ataskaitos, yra destruktyvus ir niekaip netarnauja siekiui mažiau mokėti už dujas, o tuo pačiu – ir už šilumą.

„Lietuvos dujų“ puolimas – akivaizdus atsakymas „Gazprom“ derybininkams, kurių vizitai į Lietuvą pastaruoju metu yra dažnesni. Derybų metu krečiant jų antrinę įmonę prikišamai parodyta, kad derybos čia nėra pageidaujamos ir Lietuvai susitarti dėl mažesnės dujų kainos ir toliau nėra aktualu.

Dabartinė dujų kaina tenkina tuos, kurie teigia, kad atsakymas į visas Lietuvos energetines bėdas yra SGD terminalas.

Tas pats, dėl kurio statybų didžiuosiuose šalies miestuose buvo užblokuota biokuro plėtra ir gyventojai priversti už šilumą mokėti daugiau nei galėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.