Pramonininkai teigia, kad Lietuvos ekonomika augs apie 3 proc.

Šalies gamintojų lūkesčiai šiuo metu yra geresni nei praėjusių metų gale. Tai leidžia teigti, kad šalies ekonomika ir eksportas ir toliau augs. Taip skelbia Lietuvos pramonininkų konfederacija, tyrusi didžiųjų Lietuvos gamintojų lūkesčius.

Labiausiai smuko automobilių eksportas į Baltarusiją.<br>J. Stacevičius
Labiausiai smuko automobilių eksportas į Baltarusiją.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 6, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:16 PM

Konfederacija prognozuoja, jog šalies ūkis šiais metais augs apie 3 procentus.

Spėjama, jog šių metų pirmąjį ketvirtį gamybos augimas daugiausia dėl eksporto sieks 7-8 procentus. Eksportas turėtų augti, tiek į euro zonos šalis, tiek į buvusios Sovietų sąjungos šalis.

„Prognozuojame, kad pasaulio ekonomikos būklė pagerės. Kinijos ekonomika turėtų augti sparčiau nei pernai. Vokietijos ekonomikos augimas skatins euro zonos ekonomikos plėtrą. Manome, kad antrąjį metų pusmetį euro zona pradės atsigauti ir Lietuvos eksportas į šias šalis pajudės dar sparčiau“, - sakė konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Praėjusiais metais pramonės gaminių eksportas į NVS augo ketvirčiu, Latviją ir Estiją - beveik penktadaliu, euro zoną – beveik dešimtadaliu.

Tačiau eksportas į Baltarusiją ir Lenkiją, kurios yra svarbios mūsų šalies prekybos partnerės, smuko po 1-2 procentus.

Eksportas į Baltarusiją smuko šiai šaliai prisijungus prie bendros muitų sąjungos su Rusija. Dėl to labiausiai krito automobilių eksportas. Prekyba su Lenkija suprastėjo pablogėjus šios šalies ekonomikos būklei - jo ekonomikos augimas lėtėjo, daugėjo bedarbių.

„Nepaisant sunkios situacijos euro zonoje, Lietuvos pramonės produkcija išliko pakankamai konkurencinga“, - džiaugėsi A. Izgorodinas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.