Geologai: visuomenė yra gąsdinama išgalvotais faktais apie skalūnus

Lietuvos geologai piktinasi Seimo aplinkos apsaugos komiteto sprendimu siūlyti stabdyti skalūninių dujų žvalgybą Lietuvoje. Mokslininkai atviru laišku kreipėsi į šalies vadovus perspėdami, kad toks sprendimas būtų neišmintingas ir neracionalus.

Lietuvos geologai piktinasi Seimo aplinkos apsaugos komiteto sprendimu siūlyti stabdyti skalūninių dujų žvalgybą Lietuvoje.<br>"Reuters"
Lietuvos geologai piktinasi Seimo aplinkos apsaugos komiteto sprendimu siūlyti stabdyti skalūninių dujų žvalgybą Lietuvoje.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Feb 11, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:02 AM

Ką pažįsta parlamentaras?

„Nepažįstu nei vieno mokslininko Lietuvoje, kuris pasisakytų už skalūninių dujų žvalgybą“, – praėjusią savaitę rėžė Seimo aplinkos apsaugos komiteto vadovas Algimantas Salamakinas.

Šie žodžiai supykdė Vilniaus ir Klaipėdos universitetų bei Gamtos tyrimų centro geologijos ir geografijos instituto mokslininkus, Lietuvos geologų asociaciją.

Atvirame laiške prezidentei, Seimo pirmininkui ir premjerui jie atvirai prisipažįsta, jog jiems kelia susirūpinimą vieši politikų pasisakymai.

„Lietuvoje vis labiau įsigali neturinčios specialių žinių visuomenės priešinimasis, bet kokiems naujiems tyrimams“, – įspėja geologai ir mini net tik skalūnų dujas, bet ir antihidridą bei įprastą žvyrą.

Gąsdina visuomenę

Praėjusią savaitę A. Salamakino vadovaujamas komitetas priėmė sprendimą remdamasis Puslaidininkių fizikos instituto metrologo Emilio Urbos pateiktais vertinimais.

Tačiau universitetų mokslininkai tvirtina, kad Seime išsakyti teiginiai apie žvalgymo darbų žalą neparemti jokiais faktiniais duomenimis, jie yra išgalvoti ir „turi aiškų visuomenės gąsdinimo atspalvį“.

Seimo komiteto sprendimą mokslininkai pavadino politinių reitingų pelnymusi. Specialistų manymu, Lietuva negali likti nuošalyje nuo žemės gelmių tyrimų.

Šešių Lietuvos mokslininkų pasirašytame laiške konstatuojama, kad įprasti žemės gelmių tyrimai vyksta visame pasaulyje, o taip pat ir mūsų šalyje.

Be to, „Lietuvoje nežinoma atvejų, kad žemės gelmių žvalgymo ir išteklių naudojimo metu būtų užteršta aplinka ir padaryta nepataisoma žala žmogui ir ekosistemoms“, – dėstoma laiške šalies vadovams.

Valdantieji ketina aptarti

Šiandien keturių valdančiųjų partijų lyderiai Politinės tarybos posėdyje planuoja aptarti skalūnų dujų žvalgybą.

Galutinį žodį dėl skalūnų dujų žvalgybos turėtų tarti Vyriausybė. Trečia pagal dydį pasaulyje energetikos kompanija „Chevron“ dalyvauja konkurse žvalgyti skalūnų dujų klodus Šilutes-Tauragės plotuose. Tačiau tam priešinasi dalis vietos gyventojų, kurie praėjusią savaitę surengė protesto akciją prie Seimo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.