TVF atstovai Lietuvą ir gyrė, ir perspėjo (papildyta)

Lietuvoje besilankantys Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai giria Lietuvą už suvaldytą krizę ir augančią ekonomiką, bet perspėja, kad šalies atsigavimą gali apsunkinti įvairios išorės ir vidaus grėsmės.

Pirmadienį ryte TVF misijos vadovė J. Kozack susitiko su premjeru A. Butkevičiumi.<br>ELTA
Pirmadienį ryte TVF misijos vadovė J. Kozack susitiko su premjeru A. Butkevičiumi.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Feb 11, 2013, 12:03 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:47 AM

„Išlieka ir rizikos veiksnių – juos daugiausia kelia išorinės grėsmės, nestabili padėtis Europoje. Taip pat neaišku, ar Lietuva sulauks pakankamai investicijų, kad galėtų išlaikyti esamą ekonomikos atsigavimo tempą“,- pirmadienį ryte po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi sakė TVF misijos vadovė Julie Kozack.

Taip pat misijos vadovei nerimą kelia tai, kad Lietuvoje perskirstoma mažiausiai pajamų, palyginti su bendru vidaus produktu (BVP) visoje Europos Sąjungoje.

J. Kozack pasiūlė Lietuvai auginti „fiskalinį buferį“ - erdvę, kuri sušvelnintų ekonominių svyravimų padarinius ateityje.

Nemažai pastebėjimų sulaukė bankų sistema. „Bankų sistema Lietuvoje yra stabili ir likvidi, tačiau vis dar išlieka didelis skaičius blogų paskolų; tai rodo, kad reikia nuolat budriai stebėti bankus. Be to, tam, kad Lietuva galėtų toliau augti, yra būtina bankų pagalba, paskolos verslui. Žinoma, ne tokios išpūstos ir lengvai dalinamos, kaip prieš krizę“, - sakė J. Kozack. Eksportas šiuo metu yra viena iš tų jėgų, kurios kelia Lietuvos ekonomiką. Šalies Vyriausybė buvo perspėta, kad šaliai pagaliau iškopus iš krizės, negalima leisti eksporto sektoriui apmirti, jį būtina ir toliau išlaikyti konkurencingą. „Turite toliau mažinti nedarbą, auginti produktyvią ir gerai apmokytą darbo jėgą. Taip pat labai svarbu pritraukti investicijų“, - patarė J. Kozack. Anot jos, labiausiai investuotojus stabdo administravimo ir teritorijos planavimo problemos. Apie pastarosios bėdos sprendimą kalbėjo ir A. Butkevičius. „Praėjusią savaitę turėjome susitikimą investuotojų forume ir daugiausia kritikos turėjome dėl teritorinio planavimo įstatymo, esančio dabar. Šitas įstatymas bus pakeistas. Jau yra Aplinkos ministerijos paruoštas naujas įstatymo projektas. Tikimės, kad jau kovą jis bus įregistruotas ir bus radikalūs pokyčiai teritorinio planavimo darbuose“, - sakė premjeras.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.