G. Nausėda: „Suteikus PVM lengvatas prekių kainos nesumažės“

Ekonomistas kritikuoja valdžios planus mažinti PVM tarifus kai kurioms būtinojo vartojimo prekėms, visų pirma šaldytai mėsai. 

Ekonomistas G. Nausėda tvirtino, kad PVM lengvatų sumažintos kainos yra greičiau išimtis, o ne taisyklė.<br>P. Lileikis
Ekonomistas G. Nausėda tvirtino, kad PVM lengvatų sumažintos kainos yra greičiau išimtis, o ne taisyklė.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Feb 14, 2013, 10:37 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:56 PM

Valdininkai teigia, esą taip būtų skatinamas vidaus vartojimas, nes prekybininkai sumažintų prekių kainas, lietuviams nebereiktų važiuoti apsipirkti į Lenkiją.

„Sumažintas PVM tarifas visų pirma labiau keičia daug uždirbančių žmonių pirkimo įpročius, be to, nelabai padeda. Po ankstesnio PVM sumažinimo kainos ne tik sumažėjo, bet tarsi buvo inspiruotos augti dar sparčiau“,- Lietuvos ekonomikos konferencijoje sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Ekonomistas pripažino, kad iš dalies kainų augimą lėmė ir kiti rinkos veiksniai, bet tuo pačiu tvirtino, kad PVM lengvatų sumažintos kainos yra greičiau išimtis, o ne taisyklė.

„Žinau, kad „Kautra“ tuo metu sumažino kainas, bet tai pavienis atvejis, nes kitos įmonės kainą didino. Makro situacijoje tai neatsispindėjo. PVM lengvatų įtaka yra labai ribota“,- sakė G. Nausėda.

Daug didesnę įtaką vidaus vartojimui daro padidėjusios mažai uždirbančių žmonių pajamos.

„100 litų padidintos skurdžiai gyvenančių žmonių pajamos daro daug didesnį poveikį ekonomikai, nei didesnių nei vidutinę algą gaunančių asmenų.

Daug uždirbantys žmonės papildomus pinigus taupo, investuoja į prabangos prekes. O mažas pajamas žmonės gaunantys tuos 100 litų suvartoja, grąžina skolas“, - sakė G. Nausėda.

Tačiau dar vienas minimalios algos didinimas, kuris greičiausiai padidintų skurdžiai gyvenančių žmonių pajamas, būtų pavojingas.

„Būtų labai pavojinga dar padidinti MMA. Atrodo, kad kainos nepadidėjo, masinių atleidimų nebūtų, tai kam nors gali šauti į galvą padidinti MMA ir iki 1,5 tūkst. litų. Taip daryti būtų labai pavojinga, ypač turint galvoje tai, kad turime atitikti Mastrichto kriterijus“,- įspėjo ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.