Didelių žalų avarijos paneigia mitą apie 13-as mėnesio dienas

Pastarųjų penkerių metų žalų statistiką apibendrinę didžiausios šalies draudimo bendrovės „Lietuvos draudimo“ ekspertai sako, kad beveik pusė didesnio masto draudžiamųjų įvykių, kurių datos yra žinomos, prasidėdavo šeštadieniais. Šeštadieniais dažniau nei kitomis savaitės dienomis prasidėdavo šalį talžančios audros, stiprios liūtys, kildavo potvynis ar prasiausdavo viesulas, iškrisdavo kritinis kiekis sniego.

Šeštadieniais dažniau nei kitomis savaitės dienomis prasidėdavo šalį talžančios audros, stiprios liūtys, kildavo potvynis ar prasiausdavo viesulas, iškrisdavo kritinis kiekis sniego.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Šeštadieniais dažniau nei kitomis savaitės dienomis prasidėdavo šalį talžančios audros, stiprios liūtys, kildavo potvynis ar prasiausdavo viesulas, iškrisdavo kritinis kiekis sniego.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 15, 2013, 10:51 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:10 PM

„Apžvelgę pastarųjų penkerių metų didesnių nelaimių statistiką pastebėjome tokį sutapimą: šeštadieniais dažniau nei kitomis dienomis prasidėjo pačios didžiausios gamtos ar ugnies sukeltos nelaimės, o sekmadieniais tokių įvykių registravome mažiausiai. Galima sakyti, tuo paneigiame mitą apie nelaimingus penktadienius ar 13-as mėnesio dienas. Nepaisant šio sutapimo, nelaimės neturi konkrečios datos ir valandos, o žmonėms svarbiausia, kad jie kuo greičiau sulauktų pagalbos, galėtų padengti savo patirtus nuostolius ir vėl grįžtų į įprastą gyvenimą“, - sako „Lietuvos draudimo” Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Pavyzdžiui, 2007 m. sausio 13 d. draudikai gavo pirmuosius pranešimus apie žalas per garsiąją sausio audrą, per kurią nukentėjo Vakarų Lietuva - buvo suniokotas Palangos tiltas, užlietas Klaipėdos senamiestis, sulaužyta daugybė objektų Pamaryje ir Žemaitijoje. „Lietuvos draudimas“ tuomet atlygino 2,75 mln. litų vertės žalų.

Dar didesnių nuostolių atnešė taip pat šeštadienį, 2010 m. rugpjūčio 7 d., prasidėjęs škvalas, kuris visoje šalies teritorijoje griovė pastatus, laužė medžius, niokojo elektros perdavimo tinklus. Ypač nukentėjo Pietų Lietuvos regionas, o ši audra vadinama didžiausia šio amžiaus audra Lietuvoje. Vien „Lietuvos draudimo“ klientams ji kainavo daugiau nei 4 milijonus litų.

Šeštadienį, 2011 m. lapkričio 26 d., prasidėjo ir dar viena visoje Lietuvoje siautusi vėtra, ardžiusi namus, vertusi medžius ir niokojusi Palangos paplūdimį - apsidraudusiems atlyginta nuostolių už beveik milijoną litų.

Ne išimtis buvo ir praėję metai - šeštadienį, 2012 m. spalio 6 d., prasidėjusi audra tiesiog perpjovė visą šalies teritoriją bei įsisuko pačiame Lietuvos centre, „nurenginėdama“ pastatus ir lauždama medžius - labiausiai tąkart nukentėjo Panevėžio rajonas. Iš viso privatiems ir verslo klientams „Lietuvos draudimas“ atlygino nuostolių už beveik 2,2 mln. litų.

Pastaraisiais metais įvairios gamtos stichijos ne tik suintensyvėjo ir puola didesne griaunama jėga, bet ir padažnėjo. Įvairių gamtos jėgų sukeltų žalų skaičius išaugo keletą kartų, štai pernai vien dėl gamtos jėgų „Lietuvos draudimas“ registravo daugiau nei 4 000 pranešimų iš gyventojų, nuo gamtos jėgų žalų kentėjo ir verslo klientai.

„Dažnėjant nelaimėms ėmėmės naujos praktikos žalų reguliavimo srityje: pasirodžius sinoptikų prognozėms, žalų specialistų darbo laikas iš anksto planuojamas atsižvelgiant į savaitgalio prognozes. Štai didžiausios 2012-ųjų audros metu spalio mėnesį, žalų ekspertus į apžiūras išsiuntėme iš karto po audros, šeštadienio rytą. Taip galime greičiau pasiekti nukentėjusius gyventojus ir padėti jiems greičiau atsistoti ant kojų“, - pasakoja A. Juodeikis.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, šeštadieniais Lietuvoje kyla ne tik audros - apie pirmąsias 2010 m. kovo mėnesio potvynio, nuniokojusio visos šalies nuo Panevėžio iki Kauno sodybas bei kolektyvinius namus, taip pat pranešta šeštadienį, kovo 20 d. „Lietuvos draudimas“ tąkart draudėjams atlygino gamtos stichijų padarytus nuostolių už daugiau nei 2,1 mln. litų.

Šeštadienio naktį kilo ir garsusis gaisras Lietuvos bendrovės kelte, gabenusiame sunkvežimius ir krovinius iš Vokietijos į Klaipėdą - 2010 m. spalio 9 d. Tačiau ugnies šėlsmas prasideda anaiptol ne vien šeštadienį - daugiausiai nuostolių per pastaruosius penkerius metus Lietuvos bendrovėms padarę jų gamybinių pastatų gaisrai kilo antradieniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.