Ūkio banko žlugimas taupantiems nieko gero nežada

Žmonių viltys, kad dėl Ūkio banko krizės pastaruoju metu sumenkusios terminuotų indėlių palūkanos vėl ims didėti, neišsipildys. Bankininkai sako, jog pinigų jų kasose apstu, todėl kelti indėlių palūkanas nėra prasmės.

Septynis ir daugiau procentų viršijančias indėlių palūkanas taupantys žmonės prisimena su didele nostalgija.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Septynis ir daugiau procentų viršijančias indėlių palūkanas taupantys žmonės prisimena su didele nostalgija.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 16, 2013, 10:50 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 PM

Ši pozicija pasikeistų, jei kiltų didelė indėlininkų panika ir jie suskubtų atsiiminėti savo pinigus iš bankų. Tačiau uždarius Ūkio banką žmonės liko ramūs. O jei vienas kitas pinigus ir atsiims, bankai ir kredito unijos nieko nepraras, nes pinigų jie giriasi sukaupę daugiau nei reikia.

„Snoro“ žlugimas įtakos neturėjo

Didžiuosiuose šalies bankuose metinės indėlių palūkanos sudaro apie 0,5 proc., mažesniuose – 1,5-2 proc., kredito unijose – iki 4 procentų.

„Po „Snoro“ bankroto indėlių palūkanos Lietuvoje ne augo, o krito. Todėl situacija dėl Ūkio banko didelių pokyčių neatneš“, – prognozavo „Swedbank“ analitikas Nerijus Mačiulis.

Jis sako, kad pinigai „pinga“ visoje Europoje. Centriniai bankai mažina bazines palūkanas, mažėja valstybinių obligacijų kaina, pinga paskolos. Kadangi investicijų grąža menksta, bankai už indėlius mokėti daugiau negali.

Jei Ūkio bankas bankrutuos, konkurencija dėl indėlių šalyje dar labiau sumažės. Į likusius bankus ir kredito unijas žmonės atneš dar 2-3 mlrd. litų.

Artimiausiu metu aktyvią veiklą Lietuvoje nutrauks ir „UniCredit bank“, kuris sukaupęs apie 400 mln. litų indėlių.

Unijos taip pat taupo

Šiuo metu didžiausias palūkanas už indėlius moka kredito unijos. Tačiau šiais metais žlugus dviem unijoms, o dar kelioms gavus Lietuvos banko įspėjimą, jos taip pat pradėjo mažinti indėlių palūkanas. Jei dar prieš kelias savaites maksimalios palūkanos siekė 4,5 proc., pastarosiomis dienomis jos sumažėjo apie pusę procento.

Vilniaus regiono kredito unijos vadovė Kristina Simonovič portalui lrytas.lt teigė, jog uždarius Ūkio banką jos vadovaujamos kredito unijos indėlininkai nepanikuoja. Didinti palūkanų unija tikrai neketina.

„Taip elgtis būtų neatsakinga, nes surinktus pinigus reikia kažkur investuoti, kad jie neštų grąžą. Nemanau, kad artimiausiu metu padaugės žmonių, imančių paskolas, kils vertybinių popierių kaina. Pinigų rinkoje yra pakankamai daug, juos investuoti pelningai nėra paprasta“, – sakė unijos vadovė.

Panašiai kalba ir kredito unijos „Centrinė taupomoji kasa“ vadovas Mindaugas Mikaila. Jis spėja, kad indėlių palūkanos greičiau mažės, nei didės.

„Mūsų galimybės skolinti verslui yra ribotos. Maksimali paskola negali viršyti 500 tūkst. litų. Stengiamės investuoti į valstybių obligacijas, tačiau jų pelningumas tai pat mažėja“, – sakė M. Mikaila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.