Biokuras mažins šilumos kainą ir Jonavoje

Lietuvos miestų, kurie plačiai vartoja beveik triskart už gamtines dujas pigesnį biokurą, ratą papildė Jonava. Man ypatingai džiugu, kad žaliuoju keliu žengė gimtasis mano miestas, kuriame iki šiol gyvena tėvai.

Komentarą parengė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininkas A. Janukonis.<br>R. Danisevičius
Komentarą parengė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininkas A. Janukonis.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:11 PM

Jonavoje įdiegtas biokuro katilas leis vietiniu kuru pakeisti apie 45 procentus šilumos gamybai reikalingų importuojamų dujų. Be abejo, šis žingsnis leis mažinti šilumos kainą, kuri tiesiogiai priklauso nuo kuro kainos.

Laukti, kol atsipirks milijoninės investicijos į biokuro katilą nereikės. ES fondų parama šiam projektui reiškia, kad gyventojai iš karto pajus sprendimo atsisakyti importuojamų dujų naudą. Galima konstatuoti, kad daugelis mažesniųjų šalies miestų jau išsprendė aukštų šilumos kainų problemą. Čia su ES parama pastatytos biokuro katilinės – jau ne retenybė, o įprastas reiškinys. Aukštų gamtinių dujų kainų įkaitai išlieka didieji šalies miestai.

Paradoksalu, tačiau tiek Jonavai, tiek Vilniui ar Kaunui paramos lubos biokuro katilinių projektams yra tos pačios – 6 mln. litų. Parama, kuri reikšminga mažo miestelio šilumos ūkyje, negali išspręsti problemos didmiestyje.

Šiuo požiūriu didmiesčiuose gyvenantys vartotojai yra diskriminuojami, nes už šilumą moka daugiau nei galėtų, jei dujos būtų pakeistos biokuru. Taip, kaip tai vyksta mažuose miesteliuose.

Nuoširdžiai noriu pasveikinti Jonavos šilumininkus, kurie pasiekė reikšmingą pergalę.

Komentarą parengė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.