Sulaukėme: pagaliau realiai augs atlyginimai

Šiemet po ilgos pertraukos atlyginimai turėtų augti pakankamai greitai, kad aplenktų kylančias kainas.

Tikimasi, kad išaugę atlyginimai išjudins šiuo metu sustingusią Lietuvos vidaus rinką.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
Tikimasi, kad išaugę atlyginimai išjudins šiuo metu sustingusią Lietuvos vidaus rinką.<br>I. Budzeikaitės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 7, 2013, 7:44 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:52 AM

Lietuvos pramonininkų konfederacija mūsų šaliai prognozuoja apie 2,5 proc. infliaciją ir apie 4 proc. atlyginimų augimą. Kitaip tariant, atlyginimai augs maždaug 1,5 proc. sparčiau nei kainos.

„Po ilgos pertraukos šiemet turėtume pamatyti realaus darbo užmokesčio augimą. Tą augimą lems Lietuvos ekonomikos augimas ir padidintas minimalus užmokestis“, - priežastis vardijo konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Analitikas neatmetė galimybės, kad išaugę atlyginimai išjudins šiuo metu sustingusią Lietuvos vidaus rinką.

Kol kas gyventojai nėra užtikrinti dėl savo ateities, tad jie yra linkę labiau taupyti ir mažiau leisti.

Taip pat išlieka nekokia padėtis darbo rinkoje. Kadangi apie ketvirtadalį gyventojų įdarbina šalies statybos ir mažmeninės prekybos sektorius – įmonės, nukreiptos į vidaus vartojimą – šiems sektoriams sunkiai gyvuojant, nemažėja ir nedarbas.

„Bėda yra ta, kad šiuo metu labiausiai auga pramonė, bet ji investuoja daugiau į kitas priemones, o ne į žmonių samdymą. Šiuo metu pramonės gamybos lygis jau pasiekė prieškrizinį, o darbuotojų skaičius – penktadaliu mažesnis“, - palygino A. Izgorodinas.

Pramonininkų konfederacija teigia, kad nedarbas pradeda mažėti tuomet, kai ekonomikos augimas siekia 4-5 proc. per metus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.